Naujasis Delis pirmadienį panaikino šio Himalajų regiono septynis dešimtmečius turėtą ypatingą statusą prieštaringai vertinamu prezidento įsaku. Keliomis valandomis anksčiau Kašmyre buvo įvesta griežta komendanto valanda.

Ekspertai prognozavo, kad šis žingsnis sukels konfliktą su Pakistanu, taip pat reiškiančius teises į regioną, kurio daugumą gyventojų yra musulmonai. Be to, baiminamasi, kad šis žingsnis iš naujo pakurstys ten rusenantį sukilimą, iki šiol nusinešusį dešimtis tūkstančių žmonių gyvybių.

Delis tvirtino, kad šis žingsnis yra šalies vidaus reikalas.

Tačiau Islamabadas ragino tarptautinę bendruomenę įsikišti ir pažadėjo kreiptis į Jungtinių Tautų Saugumo Tarybą.

„Atšauksime savo ambasadorių iš Delio ir išsiųsime jų“ pasiuntinį, per televiziją pareiškė Pakistano užsienio reikalų ministras Shahas Mehmoodas Quresh.

Islamabadas taip pat informavo, kad Pakistanas taip pat stabdo dvišalę prekybą su Indija ir nustato žemesnį diplomatinių santykių su savo pagrindine varžove lygį.

„Premjeras Imranas Khanas šiandien pirmininkavo Nacionalinio saugumo komiteto posėdžiui“, per kurį buvo aptarti „Indijos vyriausybės vienašališki ir neteisėti veiksmai“ Kašmyre, pridūrė vyriausybė.

„Komitetas nusprendė imtis šių veiksmų: – 1. Nustatyti žemesnį diplomatinių santykių su Indija lygį. – 2. Sustabdyti dvišalę prekybą su Indija. - 3. Iš naujo svarstyti dvišalius susitarimus. – 4. Perduoti šį klausimą svarstyti Jungtinėms Tautoms, įskaitant Saugumo Tarybą“, – sakoma vyriausybės pranešime.

I. Khanas „nurodė, kad būtų suaktyvinti visi diplomatiniai kanalai, siekiant demaskuoti Indijos brutalų rasistinį režimą, jo užmačias ir žmogaus teisių pažeidimus“, rašoma vyriausybės komunikate.

Premjeras taip pat paragino kariuomenę išlikti budrią.

Dėl Kašmyro – įspūdingo grožio Himalajų regiono – Indija ir Pakistanas varžosi nuo pat nepriklausomybės paskelbimo 1947-aisiais.

Anksčiau šiais metais kaimynės vėl buvo atsidūrusios prie karo slenksčio – po vasario mėnesį įvykdyto išpuolio Indijos kontroliuojamoje Kašmyro dalyje, už kurį atsakomybę prisiėmė viena Pakistane įsikūrusi grupuotė. Ataka išprovokavo abipusius aviacijos smūgius.

Pakistano kariuomenė antradienį pareiškė „tvirtai palaikanti“ Kašmyro žmones.

Ginkluoti Kašmyro sukilėliai ir daugelis gyventojų kovoja už regiono nepriklausomybę arba prisijungimą prie Pakistano. Sukilimas jau pareikalavo daugiau kaip 70 tūkst. žmonių, daugiausiai civilių, gyvybių.

Prieš Kašmyro specialiojo statuso panaikinimą regione buvo papildomai dislokuota dešimtys tūkstančių Indijos karių, imtasi kitų saugumo priemonių.

Kašmyras ilgą laiką buvo pusiau autonominė teritorija; iki šiol šiame regione įsigyti žemės ir dirbti vietos administracijoje galėjo tik vietos gyventojai. Pagal naująją tvarką teritorija bus tiesiogiai valdoma iš Naujojo Delio.

Trečiadienį Kašmyro vasaros sostinės Šrynagaro gatvės buvo ištuštėjusios, jose budėjo daug ginkluotų karių ir buvo įrengtos spygliuotų vielų užtvaros.