„Juk negali būti taip, kad Persijos įlanka jums būtų laisva, bet Gibraltaras mums – ne“, - kartojo H. Rouhani savo antradienį pasakytus žodžius. Didžioji Britanija liepos 4-ąją Gibraltare sulaikė Irano naftą gabenusį tanklaivį „Grace1“, nes jis pažeidė ES sankcijas dėl Sirijos boikoto. Tada liepos 19 dieną Irano revoliucinė gvardija Hormūzo sąsiauryje sustabdė britų tanklaivį „Stena Impero“. H. Rouhani pasiūlymą apsikeisti tanklaiviais naujoji britų vyriausybė atmetė.

H. Rouhani pabrėžė, kad amerikiečių drono numušimas ir britų tanklaivio sulaikymas dėl jūrinių nusikaltimų demonstruoja jo šalies galią Persijos įlankoje. Tam paantrino ir užsienio reikalų ministras Javadas Zarifas. Daugiau kaip 2 000 km pakrantės liniją turintis Iranas esą atsakingas už vandenų saugumą. „Ši vieta gi ne šiaip sau vadinasi Persijos įlanka“, - sakė ministras.

J. Zarifas prieš tai Irano tanklaivio sulaikymą Gibraltare pavadino „piratavimu iš britų pusės“. Jis kaltino Londoną taip remiant JAV sankcijas ir „de facto ekonominį terorizmą“ prieš iraniečių tautą.