Ministrą citavo valstybinė Anatolijos naujienų agentūra.

„Su pasitenkinimu įsitikinome, kad mūsų partneriai priartėjo prie mūsų pozicijos. Susitikimai buvo pozityvūs ir gana konstruktyvūs“, – sakė H. Akaras trečią derybų Ankaroje dieną.

Turkija ne kartą įspėjo, kad planuoja surengti puolimą prieš kurdų Liaudies apsaugos dalinius (YPG) Sirijoje. Ankara tvirtina, kad YPG yra uždraustos Kurdistano darbininkų partijos (PKK), nuo 1984-ųjų tęsiančios kruviną sukilimą Turkijos pietryčiuose, teroristinė atšaka.

Tuo tarpu JAV remia YPG, nes laiko kurdų pajėgas veiksminga jėga kovojant su džihadistų judėjimu „Islamo valstybė“. Amerikiečių gynybos pareigūnai nuo pirmadienio Ankaroje veda derybas su kolegomis turkais, siekdami užkirsti kelią galimai turkų karinei intervencijai.

„Būtume linkę veikti drauge su savo sąjungininkais amerikiečiais. Tačiau jei tai bus neįmanoma, kaip sakėme daugybę kartų – darysime tai, kas bus būtina“, – sakė šalies diplomatijos vadovas Anatlijos naujienų agentūrai.

Visos šalys sutaria, kad Sirijos šiaurėje būtina sukurti „saugumo zoną“, kad YPG nepriartėtų prie Turkijos sienos.

Tačiau Turkija, JAV ir YPG nesutaria dėl neutralios zonos dydžio. Tuo tarpu Turkijos prezidentas Recepas Tayyipas Erdoganas pastarosiomis dienomis įspėjo, kad Ankaros kantrybė sparčiai senka.

„Turkija turi teisę eliminuoti visas grėsmes, kylančias jos nacionaliniam saugumui. Išdžiovinti teroristų pelkę šiaurės Sirijoje yra mūsų pagrindinis prioritetas. Dievui leidus, labai greitai (...) tęsime procesą, pradėtą (ankstesniais puolimais Sirijoje)“, – sakė valstybės vadovas per televiziją antradienį.

JAV gynybos sekretorius Markas Esperis atsikirto, kad bet kokie vienašališki Turkijos veiksmai būtų nepriimtini.

Turkija ir JAV yra NATO sąjungininkės, tačiau tarp šalių tvyro įtampa, Vašingtonui ir Ankarai nesutariant įvairiais klausimais, įskaitant amerikiečių paramą kurdams bei turkų sprendimą įsigyti rusiškų oro erdvės gynybos sistemų S-400.

Pastarosiomis savaitėmis Turkijos žiniasklaida dažnai publikuoja nuotraukas, kuriose matyti sienos link važiuojančios karinės vilkstinės su technika bei kariais.

Turkija dukart – 2016-aisiais ir 2018-aisiais – vienašališkai surengė puolimus šiaurės Sirijoje: pirmą kartą – prieš „Islamo valstybę“, antrąjį – prieš YPG.