I. Khanas kalbėdamas parlamente Islamabade griežtai sukritikavo Indijos premjero Narendos Modi pirmadienio sprendimą panaikinti ginčijamo Kašmyro Indijos valdomos dalies specialųjį statusą.

Indijos prezidento pasirašytu įsaku buvo atšaukta konstitucinė nuostata, draudusi Indijos piliečiams iš kitų šalies regionų įsigyti žemės Kašmyre, kur gyventojų daugumą sudaro musulmonai.

„Noriu aiškiai pasakyti, kad kovosime šiuo klausimu kiekviename forume, [įskaitant] JT Saugumo Tarybą“, – sakė I. Khanas, kuris taip pat pažadėjo kelti šį klausimą valstybių vadovams ir kreiptis į Tarptautinį Baudžiamąjį Teismą (TBT).

I. Khanas reikalavo pasaulinės bendrijos veiksmų, kaltindamas N. Modi tarptautinės teisės pažeidimu ir antimusulmoniška darbotvarke Indijoje.

„Jei pasaulis šiandien neveiks,... [jei] išsivystęs pasaulis nesilaikys savo paties įstatymų, tuomet viskas nueis tokia linkme, už kurią mes nebūsime atsakingi“, – pridūrė I. Khanas.

Jis perspėjo dėl kašmyriečių „reakcijos“, jei Indija bandys „juos sutraiškyti“. Tai galėtų reikšti didesnį smurtą regione, dėl kurio abi branduolinį ginklą turinčios kaimynės kariavo du karus.

Pakistano kariuomenė po armijos vadų susitikimo Indijos žingsniui aptarti paskelbė „tvirtai palaikanti“ kašmyriečius.

„Pakistano armija iki pat galo tvirtai palaikys kašmyriečius jų teisingoje kovoje. Mes pasirengę ir padarysime viską, kad įvykdytume savo įsipareigojimus šiuo atžvilgiu“, – sakė generolas Qamaras Javedas Bajwa. Jo žodžiai cituojami tviterio žinutėje, kurią armijos atstovas atsiuntė po susitikimo Ravalpindžio mieste, kur įsikūrusi kariuomenės vadovybė.

„Pakistanas niekada nepripažindavo... Indijos pastangų legalizuoti savo okupaciją“ Kašmyre, sakė atstovas generolas majoras Asifas Ghafooras.

„Ramiai nesėdės“

Antradienį maždaug 500 žmonių dalyvavo demonstracijoje Muzafarabade, didžiausiame Pakistano kontroliuojamos Kašmyro dalies mieste.

„Norime pasakyti Indijai, kad Džamu ir Kašmyras nėra niekieno nuosavybė. Džamu ir Kašmyro žmonės ramiai nesėdės, kol negaus apsisprendimo teisės“, – naujienų agentūrai AFP sakė protestuotojas Shamsheras Khanas.

Po šio penktadienio maldų visoje šalyje laukiama masinių demonstracijų.

Dėl Kašmyro – įspūdingo grožio Himalajų regiono – Indija ir Pakistanas varžosi nuo pat nepriklausomybės paskelbimo 1947-aisiais.

Anksčiau šiais metais kaimynės vėl buvo atsidūrusios prie karo slenksčio – po vasario mėnesį įvykdyto išpuolio Indijos kontroliuojamoje Kašmyro dalyje, už kurį atsakomybę prisiėmė viena Pakistane įsikūrusi grupuotė. Ataka išprovokavo abipusius aviacijos smūgius.

Ginkluoti Kašmyro sukilėliai ir daugelis gyventojų kovoja už regiono nepriklausomybę arba prisijungimą prie Pakistano. Sukilimas jau pareikalavo dešimčių tūkstančių gyvybių.

Prieš Kašmyro specialiojo statuso panaikinimą regione buvo papildomai dislokuota dešimtys tūkstančių Indijos karių, imtasi kitų saugumo priemonių.

Pakistano žiniasklaidoje ir socialinėje žiniasklaidoje antradienį aktyviai aptarinėjamas N. Modi sprendimas. Anglų kalba leidžiamas dienraštis „Dawn“ pirmajame puslapyje išspausdino didelę antraštę „Naujasis Delis nusimetė figos lapelį, atėmė iš užgrobto Kašmyro specialųjį statusą“.