Talibai ir kitos kovotojų grupuotės per ankstesnius rinkimus neretai surengdavo išpuolių, o šių metų kampaniją irgi jau aptemdė pražūtingas smurtas.

Planuojama, kad Afganistano prezidentas bus renkamas rugsėjo 28 dieną, bet kampanijos pradžia buvo vangi, o kai kurie kandidatai dar nepradėjo jokių renginių.

Daugelis stebėtojų mano, kad šiemet jau dukart atidėtas balsavimas bus vėl nukeltas vėlesniam laikui, siekiant baigti derinti potencialią taikos sutartį tarp JAV ir Talibano.

Talibanas pareiškė, kad jo kovotojai turėtų „visomis išgalėmis priešintis šiam teatrui ir apgaulingam procesui“. Šis pareiškimas suprantamas kaip aiškus nurodymas vykdyti atakas.

„Kad išvengtume aukų – neduok Dieve – tarp mūsų tėvynainių, jie privalo laikytis atokiai nuo susirinkimų ir mitingų, galinčių tapti potencialiais taikiniais“, – sakoma Talibano tinklalapyje paskelbtame pranešime.

Islamistų judėjimas pridūrė, kad Afganistano lyderio rinkimai „neturi jokios vertės“ ir pažymėjo, kad 2014 metų prezidento rinkimai buvo temdomi daugybės skundų dėl įtariamo sukčiavimo, be to, po jų JAV pastangomis buvo sudarytas susitarimas dėl pasidalijimo valdžia tarp prezidento Ashrafo Ghani ir faktinio premjero Abdullah Abdullah.

Praeitą mėnesį, pirmąją rinkimų kampanijos dieną, mirtininkai sprogdintojai ir ginkluoti užpuolikai šturmavo kandidato į viceprezidentus Amrullah Saleho biurą Kabule. Per šią ataką žuvo mažiausiai 20 žmonių.