Šis sprendimas, tikėtina, suduos naują smūgį izoliuotos valstybės besiformuojančiam turizmo sektoriui.

Jungtinės Valstijos leidžia 38 valstybių, tarp jų Pietų Korėjos, Japonijos bei Prancūzijos, piliečiams įvažiuoti į šalį ir būti joje iki 90 dienų be vizos pagal vadinamąją kelionių į JAV supaprastinimo programą (angl. Visa Waiver Program).

Tačiau užsieniečiai, kurie nuo 2011 metų kovo 1-osios lankėsi kurioje nors iš aštuonių nurodytų valstybių, įskaitant Šiaurės Korėją, nebegalės atvykti į šalį pagal šią programą, pirmadienį savo tinklalapyje pranešė JAV muitinės ir pasienio apsaugos tarnyba.

Anot tarnybos, šiems asmenims teks kreiptis dėl turistinės ar verslo vizos.

Dauguma iš likusių septynių „juodajame sąraše“ esančių šalių yra Artimųjų Rytų regiono valstybės. Jos į šį sąrašą buvo įtrauktos anksčiau.

Šios permainos paveiks dešimtis tūkstančių žmonių iš kelionių į JAV supaprastinimo programoje dalyvaujančių valstybių, kurie pastaraisiais metais lankėsi Šiaurės Korėjoje kaip turistai ar kitais tikslais.

Sprendimas taip pat pakenks Pietų Korėjos prezidento Moon Jae-ino pastangoms vystyti tarpvalstybinio turizmo projektus, skirtus skatinti šalies piliečius apsilankyti branduolinių ginklų turinčioje kaimyninėje valstybėje.

Pietų Korėjos žiniasklaidos dėmesio centre atsidūrė šalies verslo lyderiai, tarp jų elektronikos milžinės „Samsung Electronics“ viceprezidentas Lee Jae-yong, pernai rugsėjį vykęs į Pchenjaną kaip prezidentą Moon Jae-iną lydėjusios delegacijos narys. Tąsyk Moon Jae-inas Pchenjane susitiko su Šiaurės Korėjos lyderiu Kim Jong Unu.

„Samsung“ atstovai kol kas nepateikė jokių komentarų.

JAV piliečiams nuo 2017 metų draudžiama vykti į Šiaurės Korėją. Šis draudimas buvo įvestas po to, kai Šiaurės Korėja perdavė Jungtinėms Valstijoms sulaikytą amerikiečių studentą Otto Warmbier, kurį po kankinimų šioje valstybėje ištiko koma. Nepraėjus nė savaitei po sugrąžinimo į JAV vaikinas mirė.