Apie šį žingsnį buvo paskelbta Rusijoje tvyrant didelei įtampai dėl tarnybų atsisakymo įregistruoti dešimtis nepriklausomų opozicijos kandidatų ateinantį mėnesį vyksiantiems rinkimams į Maskvos miesto dūmą.

„Dėl medžiagos apie maždaug 1 mlrd. rublių (apie 13,8 mln. eurų) pinigų sumos legalizavimo, gautos iš Rusijos vidaus reikalų ministerijos, iškelta baudžiamoji byla dėl finansinių operacijų su piniginėmis lėšomis, žinant, kad jos yra įgytos kitų asmenų nusikalstamu būdu“, – pareiškė Tyrimų komiteto atstovė Svetlana Petrenko.

„Tyrimo duomenimis, nuo 2016 metų sausio iki 2018 metų rugpjūčio asmenys, susiję su ne pelno organizacijos „Kovos su korupcijos fondas“ veikla, įskaitant fondo darbuotojus, gavo iš trečiųjų asmenų didelę sumą pinigų rubliais ir užsienio valiuta, kurie, kaip jiems buvo žinoma, buvo įgyti nusikalstamu būdu“, – pridūrė atstovė.

Pasak S. Petrenko, šias lėšas buvo mėginama išplauti per bankomatus pervedant jas į kelių bankų sąskaitas.

„Tyrėjai imasi visų būtinų priemonių, kad būtų nustatyta visų nusikaltimo bendrininkų tapatybė ir kad jie būtų sulaikyti“, – nurodė Tyrimų komiteto atstovė.

„Tyrėjai nustatys nusikalstamų lėšų gavimo šaltinius, jų kiekį, taip pat visus asmenis, susijusius su fondo neteisėto finansavimo schema“, – pabrėžė ji.

Šiuo metu FBK įkūrėjas A. Navalnas ir fondo direktorius Ivanas Žvanovas atlieka administracinio arešto bausmę už neteisėtą protestų organizavimą.

Be to, praėjusią savaitė A. Navalnas buvo paguldytas į ligoninę dėl simptomų, kurie, pasak gydytojos, buvo panašūs į apsinuodijimo simptomus.

Rusijos valdžia sugriežtino veiksmus prieš opozicijos politikus, tvyrant pykčiui dėl prastėjančios gyvenimo kokybės ir smunkant prezidento Vladimiro Putino populiarumo reitingams.

FBK paskelbė daugybę tyrimų apie aukščiausius Rusijos pareigūnus, o populiariausias vaizdo įrašas apie ministrą pirmininką Dmitrijų Medvedevą „YouTube“ kanale buvo peržiūrėtas daugiau nei 31 mln. kartų.

Savo tinklalapyje Fondas prašo rėmėjų paaukoti lėšų jo veiklai paremti.

FBK teisininkė Liubov Sobol šeštadienį buvo sulaikyta Maskvos policijos prieš prasidedant naujai didelei opozicijos protesto akcijai, susijusiai su kitą mėnesį Maskvoje vyksiančiais rinkimais, kuriuose negalės dalyvauti dauguma opozicijos atstovų.

Opozicija kaltina Maskvos merą Sergejų Sobianiną, ištikimą Vladimiro Putino šalininką, kad jis užkirto kelią visai opozicijai dalyvauti rinkimuose, siekdamas išvengti mėginimų nutraukti jo monopoliją per rugsėjį vyksiančius rinkimus į Maskvos dūmą.

Ketvirtadienį FBK paskelbė vaizdo įrašą apie su S. Sobianino pavaduotoja susijusį tyrimą, kuriame mero pavaduotoja kaltinama organizavusi geriausio Maskvos miestui priklausančio nekilnojamojo turto pardavimu savo šeimos nariams už žemiausias kainas.