Apie šiuos incidentus politiškai nestabiliame Tailande buvo pranešta sostinėje vykstant Pietryčių Azijos valstybių asociacijos (ASEAN) diplomatijos vadovų susitikimui, kuriame dalyvauja ir JAV valstybės sekretorius Mike'as Pompeo. Sprogdinimai nesutrikdė šio diplomatinio renginio.

Tailandas, kur neretai prasiverždavo politinis smurtas, vykdavo masiniai protestai ir perversmai, tebėra smarkiai susiskaldęs po kontroversiškų kovo mėnesį vykusių rinkimų į valdžią sugrįžus chuntai, šįkart persitvarkiusiai į civilinę vyriausybę.

Premjeras Prayutas Chan-O-Cha, vadovavęs ankstesnei karinei vyriausybei, pranešė žurnalistams, kad „buvo įvykdyta ar mėginta įvykdyti devynis sprogdinimus“. Jis pridūrė, kad ministrų kabinetas „neatmeta jokių (užpuolikų) motyvų“.

Abu vyrai iš Tailando tolimųjų pietų buvo areštuoti po to, kai vėlai ketvirtadienį prie šalies policijos būstinės buvo aptiktas neaktyvus įtaisas su laidais ir rutuliniais guoliais. Anot policijos, šis incidentas yra susijęs su sprogdinimais sostinėje.

Policijos viršininkas Jakthipas Chaijinda patvirtino, kad įtariamieji kilę iš 15 metų sukilimo krečiamos, su Malaizija besiribojančios šalies pietinės dalies, kur dauguma gyventojų yra musulmonai.

Vis tik kol kas yra „per anksti“ aiškiai sieti juos su sukilėlių veikla, teigė pareigūnas.

Šie incidentai atrodo esą simbolinės atakos, turinčios kompromituoti vyriausybę per didelį tarptautinį renginį, bet neskirtos sukelti daug aukų.

Nedideli sprogstamieji įtaisai, veikiausiai vadinamosios „pingpongo bombos“ – apytikriai stalo teniso kamuoliuko dydžio užtaisai, detonavo keliose sostinės vietose.

Pareigūnai informavo, kad iš viso buvo sužeisti keturi žmonės.

„Gavau pranešimą, kad tai buvo „pingpongo bombos“, paslėptos pakelės krūmuose“, – sakė Suanluango rajono, iš kurio buvo pranešta apie pirmuosius sprogimus, vadovas Renu Suesattaya.

Du kiti sprogimai išdaužė langų prie vieno garsaus dangoraižio miesto centre, nurodė policija.

Išminavimo ekspertai buvo pasiųsti prie dangoraižio „Mahanakorn Tower“, priklausančio verslo grupei „King Power“, kuri taip pat yra Lesterio „City“ futbolo klubo savininkė.

Sprogdinimų incidentai atgaivino nemalonių prisiminimų apie vėliausią Tailando organizuotą ASEAN viršūnių susitikimą 2009 metais.

Tuomet prodemokratinės „raudonmarškinių“ stovyklos protestuotojai įsiveržė į susitikimo kompleksą kurortiniame Patajos mieste, reikalaudami rinkimų.

Kilus didžiulei sumaiščiai virtinę lyderių teko evakuoti kariuomenės sraigtasparniais nuo viešbučio stogo, o kiti pabėgo laivu.