„JAV prezidentas Donaldas Trampas pasirašė įsaką, įvedantį sankcijas Rusijai už jos cheminių ginklų panaudojimą per 2018 metais surengtą ataką prieš rusų dvigubą agentą Sergejų Skrpalį ir jo dukterį“, – remdamasis dviem neįvardytais amerikiečių pareigūnais rašo „Politico“.

Kitų šio įsako detalių pranešime nepateikiame.

Anksčiau Atstovų Rūmų užsienio reikalų komitetas paragino D. Trumpą įvesti antrąjį sankcijų Rusijai etapą dėl 2018 metų kovą Solsberyje įvykusio incidento.

„Raginame nedelsianti imtis priemonių, kad Rusija būtų visokeriopai patraukta atsakomybėn už savo cheminio ginklo įžūlų panaudojimą Europoje“, – sakoma liepos 25-ąją paskelbtame komiteto vadovų demokrato Elioto Engelo ir respublikono Michaelo McCaulo bendrame laiške.

Buvęs Rusijos karinės žvalgybos karininkas S. Skripalis ir jo duktė Julija buvo rasti netekę sąmonės Anglijos pietiniame Solsberio mieste. Tuometė Britanijos premjerė Theresa May apkaltino Rusiją apnuodijus šiuos asmenis Sovietų Sąjungoje sukurta nervus paralyžiuojančia medžiaga „Novičiok“, nors Maskva šiuos kaltinimus griežtai neigia.

JAV Valstybės departamentas praeitų metų rugpjūtį paskelbė Rusijai pirmąjį sankcijų paketą dėl „Skripalių bylos“, remiantis 1991 metų įstatymu dėl cheminių ir biologinių ginklų kontrolės bei jų karinio naudojimo uždraudimo ir tuomečio prezidento Billo Clintono 1994 metais paskelbtu įsaku.

Įstatymas numato, kad antrasis sankcijų ratas turi būti įvestas, jeigu Rusija per tris mėnesius nepateiks Jungtinėms Valstijoms „patikimų įsipareigojimų“ nenaudoti cheminių ir biologinių ginklų ir nebus pasiruošusi įsileisti Jungtinių Tautų inspektorių į savo cheminių ginklų objektus.

Rusijos prezidentas Vladimiras Putinas tvirtino, kad JAV sankcijos Maskvai yra beprasmiškos ir duodančios priešingų rezultatų.