Pietų Korėjos prezidentūros Nacionalinio saugumo biuro direktoriaus pavaduotojas Kim Hyun-chongas pareiškė, kad vyriausybė svarstys, ar galima ir toliau dalintis su Japonija slapta karine informacija, kaimynei tvirtinant, kad dvišalis pasitikėjimas smunka, ir dėl to ribojančiai prekybinius ryšius.

Pasak Kim Hyun-chongo, Japonija „įžeidė“ Pietų Korėją suabejodama Seulo patikimumu kontroliuoti ginklų ir kitų prekių, kurias galima panaudoti tiek civiliniais, tiek kariniais tikslais, eksportą. Jis atkreipė dėmesį, kad Tokijas nepateikė jokių konkrečių įrodymų apie egzistuojančias problemas.

Kim Hyun-chongas tvirtina, kad Seulas nori išspręsti prekybos ginčą diplomatiniu keliu, tačiau Japonija esą ignoruoja jo pastangas bei atmetė JAV pasiūlymą tarpininkauti savo partnerėms.

Japonijos vyriausybė anksčiau penktadienį nusprendė pašalinti Pietų Korėją iš vadinamojo baltojo privilegijuotų eksporto partnerių sąrašo, nors Seulas yra įspėjęs, jog toks sprendimas turės „rimtų pasekmių“ JAV sąjungininkių santykiams saugumo srityje.

Eksporto taisyklių pažeidimais Seulą kaltinanti Japonija sako, jog ši priemonė yra būtina nacionalinio saugumo sumetimais, tačiau jos imamasi tuo metu, kai yra paaštrėjęs užsitęsęs šalių ginčas dėl priverstinio darbo Pietų Korėjoje Antrojo pasaulinio karo metais.