Šios grupės nariams pateikiami vaizdo įrašai su instrukcijomis, kaip pasigaminti vadinamojo „stebuklingo mineralinio tirpalo“ (Miracle Mineral Solution, MMS) – chloro dioksido, kuris, esą, turėtų išgydyti vaikus nuo autizmo. Skelbiama, kad šioje grupėje tėvai taip pat palieka atsiliepimų ir įvairaus prieš skiepus nukreipto turinio.

Tačiau kai kurios autistus auginančios mamos paviešino tokius tinklalapius turėdamos gerą tikslą – kad jie būtų užblokuoti.

Nėra jokios tiesioginės autizmo priežasties ar šios būklės gydymo; ekspertai pabrėžia, kad, imdamiesi tokių priemonių, tėvai gali smarkiai pakenkti savo vaikams. Pavyzdžiui, 2017 metais į rimtą bėdą su teisėsauga pateko moteris, kuri savo šešiamečiam sūnui atliko baliklio klizmą, tikėdamasi taip išgydyti autizmą, skelbė „Metro U.K.“. Moteris teigė, kad autizmą sukelia parazitai, kuriuos galima pašalinti iš baliklio pagamintu vaistu. Nėra jokių medicininių įrodymų tokiam teiginiui pagrįsti.

MMS gydymo būdas yra siejamas su buvusiu scientologu Jimu Humble‘u, kuris pirmasis prieš dvidešimt metų ėmė populiarinti šį „vaistą“.

„86 metų J.Humble‘as teigė, kad chloro dioksidu išgydė vieną maliarija sirgusį žmogų ekspedicijos į Pietų Ameriką metu. J. Humble‘as savo knygoje ir tinklalapyje teigė, kad šis būdas buvo toks veiksmingas, kad jis pasivadino naujos religijos, skirtos chloro dioksidui, pavadintos MMS, arkivyskupu“, – skelbia NBC ir pridūrė, kad J. Humble‘as teigė, jog MMS taip pat gydo diabetą, AIDS ir net vėžį.

jimhumble.co nuotrauka

„Business Insider“ taip pat neseniai paskelbė apie tyrimą šia tema ir skelbia, kad „YouTube“ vaizdo įrašus apie MMS pažiūrėjo milijonai žmonių. Po to, kai „Business Insider“ susisiekė su „YouTube“, šie vaizdo įrašai buvo pašalinti.

Pastaraisiais mėnesiais „YouTube“ skiria vis daugiau dėmesio kovai su kenksmingu turiniu ir nurodo, kad tokių vaizdo įrašų ir kanalų savininkai yra nedelsiant blokuojami.

„YouTube“ neleidžia skelbti turinio, kuris skatina pavojingą veiklą, galinčią pakenkti sveikatai, ir mes imamės operatyvių priemonių, kad tokie vaizdo įrašai būtų pašalinti“, – nurodė „YouTube“ atstovas.

Kas yra MMS?

NBC skelbia, kad ypatingo dėmesio MMS susilaukė 2015 metais, kuomet buvusi nekilnojamojo turto agentė iš Čikagos Kerri Rivera autistus vaikus auginančių tėvų bendruomenėse per savo knygą ir socialinių tinklų paskyras ėmė populiarinti šį metodą. Medicininio išsilavinimo neturinti K. Rivera populiarino idėją naudoti baliklio tirpalą „gydyti“ autistus vaikus.

„Dabar ji gyvena ir turi kliniką Puerto Valartoje, Meksikoje, ir teigia nuo autizmo neva išgydžiusi daugiau nei 500 vaikų“, – skelbiama jos tinklalapyje.

Ingredientai, kuriuose K. Rivera naudoja MMS tirpalui pagaminti, nėra nelegalūs. Tačiau Jungtinėse Valstijose nelegalu prekiauti chloro dioksido pagrindu sukurtais produktais, tvirtinant, kad jie gydo.

Organizacijos „Autism Canada“ atstovai supranta, kodėl kai kurie tėvai, norėdami padėti savo vaikams, ryžtami įvairioms neįrodytoms terapijoms, tačiau 2015 metais, kai socialiniuose tinkluose ėmė daugėti puslapių apie MMS, organizacija išplatino viešą pareiškimą dėl MMS.

„Akivaizdu, kad šis produktas turi šalutinių poveikių, kurie smarkiai kenkia organizmui“, – pabrėžė organizacija, kuri skatina laikytis daugiadisciplininio požiūrio, kuris yra efektyviausias gydant ir kontroliuojant autizmą.

Parama vaikui

„Pavyzdžiui, gaunama vis daugiau mokslinių įrodymų, kad yra efektyvūs tam tikri pakeitimai, pavyzdžiui, mitybos, ir/ar papildant organizmą trūkstamais vitaminais ir mineralais. Tai leistų kontroliuoti pagrindinius veiksnius, prisidedančius prie autizmo, bei susijusius simptomus. Tėvai dažnai pastebi, kad pagerėja vaikų kalba, akių kontaktas, socialinis bendravimas ir gebėjimas mokytis“, – nurodo organizacija.

„Autism Canada“ pažymi, kad tėvai turėtų naudoti medicininius ir nemedicininius metodus, pabrėžia, kad organizacija nepropaguoja konkrečių gydymo būdų, intervencijų ir terapijų, tačiau pateikia jų sąrašą, kad žmonės galėtų gauti informacijos ir patys apsispręsti.

„Tėvai turėtų išnagrinėti visus galimus pagalbos variantus. Mes pabrėžiame, kad bet kokį autizmo gydymo būdą, kaip ir bet kurios kitos ligos, prieš jo imantis, būtina aptarti su patikimu mediku ar licencijuotu terapeutu“, – nurodo „Autism Canada“.

Kiekvienas vaikas ar suaugusysis yra skirtingas

„Autism Montreal“ šeimų konsultavimo specialistė Electra Dalamagas „Global News“ sakė, kad, kalbant apie autizmą, kiekvienas vaikas ar suaugusysis yra skirtingas. „Jų yra skirtingi poreikiai, jie yra unikalūs ir turi skirtingų sveikatos problemų. Labai svarbu suprasti, kad nėra visiems tinkančio vieno kurpalio“, – sakė ji.

Ekspertės teigimu, vis dar yra labai daug nesupratimo apie autistus suaugusiuosius ir vaikus, ir tai smelkiasi ir sveikatos priežiūros bendruomenę. Ir dėl tokio nesupratimo tėvai internete dažnai susiduria su trikdančia, prieštaringa ir netikslia informacija.

„Egzistuoja noras padėti asmenims, turintiems kokių nors sveikatos problemų,... tačiau bet koks rekomenduojamas gydymo būdas gali pakenkti“, – sakė ji.

Kita problema yra ta, kokios prieigos prie klaidingos informacijos internete turi tėvai. Tokiose svetainėse, kaip „YouTube“ ar „Facebook“, galima suburti bendraminčių bendruomenes ir platinti klaidingą informaciją. Pastaruoju metu blokuojama vis daugiau tinklalapių, kuriuose skleidžiama prieš skiepus nukreipta informacija. E. Dalamagas mano, kad taip pat reikia imtis priemonių dėl autistų bendruomenės.

Specialistė pažymi, kad internete informacijos apie kokį nors medicininį ar nemedicininį gydymo būdą radę tėvai visuomet turėtų pasikonsultuoti su gydytoju, dirbančiu su autistais, prieš išbandydami jį.

E. Dalamagas supranta, kodėl kai kurie viltį praradę tėvai imasi kenksmingų metodų, tačiau svarbiausia yra informacijos sklaida.

„Tėvai turėtų sutelkti dėmesį į tikslios informacijos gavimą, kad galėtų priimti pagrįstus sprendimus“, – pabrėžė ji.