Velse esančioje Brekono ir Radnoršyro apygardoje, kurioje daugiausiai verčiamasi avininkyste, ketvirtadienį surengti papildomi rinkimai buvo sušaukti po to, kai turėjo pasitraukti buvęs konservatorių parlamentaras Chrisas Daviesas, nuteistas už melagingas išlaidų deklaracijas.

„Brexit“ šalininkas Ch. Daviesas tvirtino, kad tai buvo netyčinė klaida, ir vėl iškėlė savo kandidatūrą.

Jo varžove tapo proeuropietiškų pažiūrų Liberalų demokratų partijos atstovė Jane Dodds, norinti, kad keturis dešimtmečius gyvuojanti Britanijos narystė ES būtų išsaugota.

Nors B. Johnsonas antradienį asmeniškai apsilankė šiame regione ir agitavo palaikyti Ch. Daviesą, torių kandidatas 12 401 balsu prieš 13 826 pralaimėjo J. Dodds, kurią taip pat parėmė dvi mažesnės proeuropietiškos partijos.

Šis rezultatas pratęsė pastaruoju metu stebėtą liberalų demokratų atsigavimą didžiųjų partijų sąskaita.

Partija, tvirtai nusistačiusi prieš JK atsiskyrimą nuo Europos Sąjungos, per gegužę vykusius Europos Parlamento rinkimus netikėtai iškilo į antrą vietą po populistų euroskeptikų „Brexit“ partijos, vadovaujamos Nigelo Farage'o.

N. Farage'o kandidatas, surinkęs 3 331 balsą, atėmė dalį palaikymo iš Konservatorių partijos. Pagrindinė opozicinė Leiboristų partija, kadaise dominavusi Velse, liko ketvirta, gavusi tik 1 680 balsų.

„Mano pirmasis kaip parlamento narės veiksmas, kai atvyksiu į Vestminsterį, bus susirasti Borisą Johnsoną, kad ir kur jis slėptųsi, ir pasakyti jam garsiai ir aiškiai: liaukis žaidęs mūsų bendruomenių ateitimi ir atmesk „Brexit“ be sutarties galimybę“, – kalbėjo pastebimai atsipalaidavusi J. Dodds.

Šis pralaimėjimas – didelis smūgis B. Johnsonui ir konservatoriams, kurie neturi tvirtos daugumos parlamente ir kliaujasi koalicijos partnerių Šiaurės Airijos Unionistų (DUP) partijos parama. Tačiau net ir pridėjus 10 DUP mandatų valdančioji koalicija dabar teturės 1 balso daugumą – 326 mandatus iš 650.