„Per 11 parų nuo tada, kai prasidėjo paliaubos, mūsų pusėje negrįžtamų praradimų nėra. Tiesa, pastebime pavienius paliaubų pažeidimų atvejus iš samdinių ir okupantų pusės, bet šios situacijos jokiais būdais negalima vadinti susitarimų, kurie buvo pasiekti Minske, nutraukimu. Kaip matome, susitarimai veikia“, – pareiškė R. Chomčakas, kurį cituoja Ukrainos valstybinė naujienų agentūra „Ukrinform“.

Pasak jo, politikai neturėtų aštriai reaguoti į pavienius apsišaudymus. Tokie komentarai esą tik trukdo kariuomenei.

„Atskirų politikų spekuliacijos šia tema nėra tinkamos, jos trukdo Ukrainos ginkluotųjų pajėgų užduočių vykdymui“, – sakė Ukrainos Generalinio štabo viršininkas. Vis dėlto, nors paliaubos galioja, Ukrainos kariuomenė yra pasirengusi reaguoti į bet kokį karinių veiksmų paaštrėjimą, užtikrino R. Chomčakas.

Pagal Trišalės kontaktinės grupės susitarimus Minske liepos 21-ąją įsigaliojo neterminuotos paliaubos visoje Ukrainos ir pasiskelbusių Donecko ir Luhansko liaudies respublikų fronto linijoje.

Palyginti sėkmingas paliaubas teigiamai įvertino ir specialusis Europos saugumo ir bendradarbiavimo organizacijos (ESBO) atstovas Rytų Ukrainos konflikto sureguliavimui Martinas Saydikas.

„Per visą šį laiką nebuvo užfiksuota nė vienos civilių aukos. Paliaubų pažeidimų skaičius taip pat gerokai sumažėjo“, – sakė M. Saydikas.

Jungtinių Tautų (JT) duomenimis, nuo 2014 metų karas Rytų Ukrainoje pareikalavo daugiau kaip 13 000 žmonių gyvybių.