Remiantis kai kuriais skaičiavimais, šioje 17 mln. gyventojų turinčioje šalyje nikabus ar burkas dėvi 200–400 moterų.

Atitinkamas įstatymas Nyderlanduose buvo priimtas 2018 metų birželį, o patį draudimą politikai svarstė daugiau nei dešimtmetį. Kraštutinių dešiniųjų politikas Geertas Wildersas pasiūlė uždrausti veidą dengiančius galvos apdangalus dar 2005 metais.

„Nuo šiol dėvėti veidą dengiančius apdangalus draudžiama švietimo įstaigose, valstybinėse institucijose ir pastatuose, taip pat ligoninėse ir viešajame transporte“, – rašoma Vidaus reikalų ministerijos pranešime.

Pasak institucijos, itin svarbu, kad tokiose viešose vietose žmogus būtų lengvai atpažįstamas. Draudimas taip pat galioja veidą dengiantiems šalmams ir gobtuvams, o pažeidėjams gali būti skiriama 150 eurų bauda.

Vis tik viešojo transporto sektorius pareiškė, kad vairuotojai nevers moterų uždengtu veidu išlipti iš transporto priemonių, nes tokiu atveju būtų sunku laikytis grafiko. Ligoninės taip pat žada gydyti visus pacientus, nepriklausomai nuo jų dėvimų drabužių.

Nyderlandų įstatymai, skirtingai nuo Prancūzijoje 2010 metais įsigaliojusių teisės aktų, nedraudžia dėvėti burkas gatvėse. Belgijoje, Danijoje ir Austrijoje galioja panašūs draudimai.