Ketvirtadienį prasidedant naujai parlamento sesijai, gegužės 1-ąją į Chrizantemų sostą įžengęs imperatorius Naruhito turi pasakyti savo pirmą atidarymo kalbą. Ši sesija baigsis kitą savaitę, o rudenį prasidės ilgesnė sesija.

Premjero Shinzo Abe valdantysis blokas per liepos 21-osios rinkimus užsitikrino daugumą, bet negavo dviejų trečdalių vietų, kurių reikia norint pasiekti jo seniai deklaruojamą tikslą dėl konstitucijos keitimo.

Du aukštųjų parlamento rūmų nariai naudojasi invalido vežimėliais. Tai Yasuhiko Funago, sergantis amiotrofine lateraline skleroze (AMS), ir Eiko Kimura, ištikta cerebrinio paralyžiaus. Jiedu atstovauja naujai nedidelei opozicijos partijai, kurios lyderis yra buvęs aktorius Taro Yamamoto.

Abiem neįgaliems parlamentarams reikalingi padėjėjai, ir jų išrinkimas akcentavo faktą, kad valstybė tokią priežiūrą apmoka tik tais atvejais, kai neįgalusis nedirba.

Įstatymų leidėjai ir neįgaliųjų teisių gynėjai sako, jog taip iš esmės baudžiami dirbti norintys neįgalieji.

Aukštieji parlamento rūmai sutiko mokėti Y. Funago ir E. Kimuros padėjėjams, bet naujieji parlamentarai nori, kad būt pakeistos bendros taisyklės.

„Sistemai pakeisti prireiks daug laiko, bet mes parlamente labai stengsimės ištaisyti šią didelę problemą“, – džiūgaujantiems šalininkams prie parlamento rūmų pasakė E. Kimura.

Specialiu laikinu pandusu neįgalūs parlamentarai galėjo iškilmingai patekti į rūmus pro pagrindinius vartus, kurie būna atidaromi tik tokiomis ypatingomis progomis.

Tačiau norėdami pasiekti pagrindinę salę jie turėjo dar kartą įvažiuoti pro galines duris, kad pasiektų vienintelį pastate esantį liftą.

Patarėjų Rūmų pareigūnai yra sakę, kad labai pasistengs prisitaikyti prie neįgaliųjų, bet perspėjo, kad egzistuoja tam tikros ribos.

„Techniškai sunku įrengti nuožulnią plokštumą ir liftą, susiejančius pagrindinį įėjimą su sale, nes pastatas labai senas, pastatytas, kai dar nebuvo sąvokos „be kliūčių“, – naujienų agentūrai AFP sakė vienas parlamento pareigūnas.

Tačiau kiti patogumai buvo įrengti: pašalintos kelios vietos, kad būtų erdvės specialiems vežimėliams, kuriuose sėdima atsilošus, ir pakeistos taisyklės, kad neįgaliųjų padėjėjai galėtų būti su jais per sesijas.

Renovacija jau atsiėjo 880 tūkst. jenų (7,3 tūkst. eurų).

Minimi du parlamentarai iš esmės yra paralyžiuoti nuo kaklo.

61 metų Y. Funago yra pirmasis AMS sergantis žmogus, išrinktas į šalies parlamentą. Jis negali kalbėti ir bendrauja mirksėdamas savo padėjėjui arba naudodamasis burna valdoma kompiuterine sistema.

54 metų E. Kimura gali valdyti dešinę ranką.

Japonijos vyriausybės biuras nurodo, kad šalyje yra 9,63 mln. žmonių, turinčių fizinę, proto ar intelekto negalią.

Ir nors šalis rengiasi kitais metais organizuoti parolimpines žaidynes, kai kurie aktyvistai sako, kad neįgalūs žmonės toliau lieka visuomenės paribyje. Y. Funago ir E. Kimuros išrinkimą aktyvistai vadina pergale dėl atstovavimo šiai bendruomenei ir jos matomumo.

Patarėjų Rūmus sudaro 242 nariai, renkami visuotiniais tiesioginiais rinkimais 6 metams (146 išrenkami daugiamandatėse rinkimų apygardose, 96 – proporcinio atstovavimo sistema); kas 3 metai pusė sudėties atnaujinama.