Toks sprendimas buvo priimtas po to, kai Nepaprastųjų situacijų ministerijos vadovas informavo V. Putiną apie didėjančią krizę, rašo bbc.com.

Gaisrai palietė apie tris milijonus hektarų ploto. „Greenpeace“ šią situaciją apibūdina kaip „ekologinę katastrofą“.

Sibire – ekstremali situacija: dega Belgijos dydžio plotas

Daugelis vietos gyventojų tvirtina, kad imamasi nepakankamų priemonių tam, jog būtų sustabdyti niokojantys gaisrai.

Daugiau nei 700 tūkstančių žmonių pasirašė peticiją, raginančią imtis rimtesnių veiksmų ir visame plačiame Sibiro regione paskelbti nepaprastąją padėtį.

Pagalbos tarnybų pareigūnų komentarai, kad jie neplanuoja gesinti gaisrų tolimesnėse negyvenamose vietovėse, nes tiesioginė grėsmė žmonėms nekyla, paskatino plačiai pasklidusį pasipiktinimą.

Kokia naujausia situacija?

Trečiadienį šalies prezidentas V. Putinas nurodė Gynybos ministerijos aptarnaujančiam personalui imtis gesinti gaisrus drauge su Sibire dirbančiais ugniagesiais.

Į regioną 10 lėktuvų ir 10 sraigtasparnių gabena gaisrams gesinti reikalingą įrangą.

Nepaprastoji padėtis jau anksčiau buvo paskelbta Irkutsko srityje, Krasnojarsko krašte, dviejose Buriatijos respublikos srityse ir vienoje Jakutijos (Sachos respublikos) srityje.

Trečiadienį Rusijos premjeras Dmitrijus Medvedevas nuskrido į Krasnojarsko miestą pirmininkauti krizės sprendimo susitikimui su vietos pareigūnais.

„Svarbiausia užduotis yra užkirsti kelią ugnies plitimui į gyvenamas vietoves“, – sakė premjeras.

Jo teigimu, turi padaryta viskas, kad būtų išvengta tokios gaisrų katastrofos, kuri supurtė Rusiją 2010-aisiais, kai „iš esmės degė visa šalis ir buvo daugybė žuvusiųjų“.

Sibire – ekstremali situacija: dega Belgijos dydžio plotas

Praėjusią savaitę „Greenpeace“ Rusijos skyrius „Twitter“ paskelbė, kad „didžiuosius Sibiro miestus gaubia nuodingi dūmai, kurie jau pasiekė Uralą“.

Tundroje siaučiantys gaisrai naikina amžinąjį įšalą į šiaurę ir į pietus nuo poliarinio rato.

Aplinkosaugos organizacijos „Greenpeace“ Rusijos skyrius teigia, kad gaisrai „jau seniai nustojo būti tik vietinė Sibiro ir Tolimųjų Rytų regionų problema“ ir tapo „visos šalies ekologine katastrofa“.

Organizacijos skaičiavimais, visoje Rusijoje dega 3,3 milijono hektarų ploto. „Greenpeace“ pridūrė, kad tai yra didesnis plotas nei visos Belgijos teritorija.

Aitrūs dūmai apgaubė ne tik tolimus kaimus ir miestelius, bet ir tokius didžiuosius miestus kaip Jekaterinburgas ir Čeliabinskas.

Smarkūs gaisrai Rusijoje siaučia jau kelias savaites. Juos sukėlė rekordiškai aukštos temperatūros ir žaibo bei stipraus vėjo derinys.

Sibire – ekstremali situacija: dega Belgijos dydžio plotas

Didžiulis potvynis

Nepaprastoji padėtis paskelbta po to, kai Irkutsko sritį nusiaubė potvynis. Čia liepos 29 dieną buvo evakuota daugiau nei tūkstantis žmonių. Maždaug du tūkstančiai žmonių taip pat buvo evakuoti dėl didžiulio potvynio Amūro srityje Rusijos Tolimuosiuose Rytuose, rašo rferl.org.

Po liepos 27 dieną šias vietas nusiaubusių smarkių liūčių ir vėl prasidėjęs potvynis paveikė daugiau nei 470 gyvenamųjų namų dvidešimtyje gyvenviečių.

Anksčiau pasirodžiusiuose pranešimuose TASS nurodė, kad dėl potvynio laikinai uždaryta dalis Sibiro magistralės.

Nuo to laiko, kai birželio pabaigoje užplūdo pirmoji potvynio banga, žuvo 25 žmonės, septyni dingo be žinios.

Daugiausia žalos patyrė Irkutsko srities miestas Tulunas: užtvindyti 123 namai, kuriuose gyveno 449 žmonės, iš jų – 65 vaikai.