Pagal sankcijas įšaldomas bet koks M. J. Zarifo turtas Jungtinėse Valstijose ar JAV kontroliuojamuose subjektuose, paskelbė vyriausybė. Ji taip pat nurodė, kad sieks apriboti Irano diplomatijos vadovo tarptautines keliones.

„Zarifas įgyvendina neapgalvotą Irano aukščiausiojo lyderio darbotvarkę ir yra pagrindinis režimo atstovas pasaulyje. Jungtinės Valstijos siunčia aiškią žinią Irano režimui, kad jo pastarojo meto elgesys yra visiškai nepriimtinas“, – sakoma iždo sekretoriaus Steveno Mnuchino (Stiveno Mnušino) pareiškime.

M. J. Zarifas buvo vienas pagrindinių veikėjų, Iranui bandant mažinti įtampą tarp Teherano ir JAV bei kitų šalių dėl jo atominės energetikos, kuri, kaip teigia Vašingtonas, yra priedanga slaptai ginklų programai.

Tačiau vienas aukšto rango pareigūnas prezidento Donaldo Trumpo (Donaldo Trampo) administracijoje sakė, kad M. J. Zarifo diplomatinis įvaizdis buvo apgaulingas.

„Svarbiausia, kad jo apgaulinga išorė... kaip nuoširdaus ir protingo pašnekovo režimo vardu. Mūsų mintis šiandien ta, kad jis toks nėra“, – sakė pareigūnas, kuris nesutiko skelbti savo pavardės.

Jis teigė, kad M. J. Zarifas veikia kaip „propagandos ministras, o ne užsienio reikalų ministras“.

Be bandymo įšaldyti turtą Vašingtonas taip pat varžys jo galimybes kaip diplomatui keliauti po pasaulį. Vis dėlto tikimasi, kad jis galės toliau lankytis Jungtinėse Tautose Niujorke, nors ir su griežtais suvaržymais.

„Jungtinės Valstijos toliau laikysis savo įsipareigojimų“, – pridūrė minėtas administracijos pareigūnas.

M. J. Zarifas savo ruožtu pareiškė, kad paskelbtos amerikiečių sankcijos jam niekuo nepakenks.

„Tai niekaip nepaveiks nei manęs, nei mano šeimos, nes neturiu nuosavybės ir kapitalo už Irano ribų“, – socialiniame tinkle „Twitter“ parašė jis.

„Ačiū, kad laikote mane tokia didele grėsme jūsų planams“, – pridūrė iraniečių ministras, kreipdamasis į JAV.

Irano prezidentas Hassanas Rouhani (Hasanas Rouhanis) ketvirtadienį sakė, jog JAV sprendimas įvesti sankcijas M. J. Zarifui rodo, kad Vašingtonas bijo iraniečių diplomatijos vadovo.

„Jie bijo mūsų užsienio reikalų ministro interviu“, – pareiškė H. Rouhani, sakydamas televizijos transliuotą kalbą. Jis turėjo galvoje kelis interviu, kuriuos M. J. Zarifas neseniai davė užsienio žiniasklaidai Niujorke.

„Visiškai aišku, kad Baltųjų rūmų pamatus supurtė kompetentingo, atsidavusio ir diplomatiško žmogaus žodžiai ir logika“, – sakė iraniečių prezidentas.

„Dabar jie elgiasi vaikiškai. Galbūt nėra geresnio būdo [sankcijoms] nusakyti", – sakė jis, kalbėdamas šalies šiaurės vakaruose esančiame Tebrizo mieste.

„Mūsų priešai tokie bejėgiai, kad prarado sugebėjimą veikti ir galvoti išmintingai“, – pridūrė H. Rouhani.