Per rugpjūčio 19 dieną vyksiantį renginį bus surengtos pamaldos Šoprono liuteronų bažnyčioje, esančios netoli vietovės, kur prieš 30 metų 600 rytų vokiečių kirto Austrijos sieną ir savo veiksmais nulėmė Berlyno sienos griūtį.

Pasak Vengrijos vyriausybės, tiek V. Orbanas, tiek A. Merkel turėtų pasakyti kalbas, tačiau kanclerės biuras kol kas nepatvirtino, kad ji dalyvaus.

Pastangos nugriauti sieną, kuri daugiau kaip du dešimtmečius skyrė Vakarus ir komunistinį bloką, prasidėjo 1989 metų gegužę Vengrijoje.

Tų metų rugpjūčio 19 dieną siena turėjo būti simboliškai atverta trims valandoms, tačiau kelios minutės iki vartų atidarymo pro juos prasiveržė minia rytų vokiečių.

Ta taiki iškyla buvo pirmasis masinis vokiečių iš Rytų Vokietijos egzodas į Vakarus nuo 1961 metų, kai buvo pastatyta Berlyno siena.

Iškylą organizavo Vengrijos opozicijos partijos, iniciatyvą globojant reformas rėmusiam Komunistų partijos Politinio biuro nariui Imre Pozsgay ir Otto von Habsburgui – Tarptautinės paneuropinės sąjungos prezidentui ir paskutinio Austrijos ir Vengrijos imperatoriaus palikuoniui.

Po to, kai Vengrijos vyriausybė 1989-ųjų rugsėjo 11-ąją oficialiai atvėrė sieną, į Austriją pabėgo apie 50 tūkst. žmonių iš Rytų Vokietijos, o po dviejų mėnesių, lapkričio 9-ąją, griuvo Berlyno siena.