Pagrindiniai įvykiai:

Svaras sterlingų nukrito iki žemiausio lygio nuo 2017 metų augant susirūpinimui dėl „Brexit“ be sutarties;

Premjeras lankėsi Škotijoje, siekdamas sustiprinti keturių JK kraštų sąjungą;

B. Johnsonas susitinko su škotų torių lydere Ruth Davidson, pirmąja ministre Nicola Sturgeon;

B. Johnsonas steigia ministrų kabineto grupes, atsakingas už pasirengimą „Brexit“ be sutarties;

Užsienio sekretorius Dominicas Raabas negaili kritikos verslo lyderių perspėjimams, vadindamas juos „nesubalansuotais“.

ES nelinkusi iš naujo derėtis dėl apsidraudžiamosios priemonės

Nors Borisas Johnsonas primygtinai tvirtina, kad naujas „Brexit“ susitarimas yra įmanomas, derėtų priminti, kad Europos Sąjunga ne kartą yra pareiškusi nesutinkanti iš naujo derėtis dėl „Brexit“ sutarties, suderėtos su Theresa May - bet tris kartus atmestos JK parlamento.

Blokas atsisako persiderėti dėl apsidraudžiamosios priemonės, kuri leistų po „Brexit“ išsaugoti ES narės Airijos ir JK priklausančios Šiaurės Airijos sieną atvirą. Pagal pasiektą susitarimą, apsidraudžiamoji priemonė galėtų būti panaudota tik tuo atveju, jei Jungtinei Karalystei ir ES nepavyktų rasti kito būdo išlaikyti atvirą abiejų Airijų sieną.

Europos Komisijos atstovė spaudai pirmadienį dar kartą pakartojo, kad nors tvarkingu pasitraukimu yra suinteresuoti visi, blokas yra deramai pasirengęs ir chaotiškam „Brexit“. Atstovė spaudai atsisakė komentuoti dėl B. Johnsono pažado „paspartinti“ pasirengimą išstojimui be sutarties.

Palaiko ryšį dėl „Brexit“

Airija ir Jungtinė Karalystė oficialiai bendradarbiauja dėl „Brexit“, patvirtino Airijos vyriausybės atstovė, pridurdama, kad premjeras Leo Varadkaras ir jo kolega iš Jungtinės Karalystės Borisas Johnsonas artimiausiu metu planuoja tiesiogiai svarstyti šį klausimą.

Nors B. Johnsonas primygtinai reikalauja, kad apsidraudžiamoji priemonė dėl sienos tarp Airijos ir Šiaurės Airijos statuso būtų panaikinta, L. Varadkaras tvirtai laikosi nuomonės, kad ji negali būti išbraukta iš Th. May ir Briuselio išsiderėtos sutarties.

Johnsonas: naujas susitarimas vis dar tikėtinas; svaras pinga

Svaro sterlingų vertė nukrito daugiau nei vienu procentu JAV dolerio atžvilgiu iki žemiausio lygio nuo 2017 metų, augant susirūpinimui dėl galimo „Brexit“ be sutarties scenarijaus. Bet B. Johnsonas ir toliau tvirtina, kad naujas susitarimas yra įmanomas.

„Mes esame visiškai įsitikinę, kad abiem pusėms pasitelkus gerąją valią, du brandūs politiniai subjektai, Jungtinė Karalystė ir Europos Sąjunga, gali pasiekti naują susitarimą, - keliaudamas į Škotiją TV žurnalistams kalbėjo B. Johnsonas. - Kiekvienos vyriausybės pareiga yra pasirengti pasitraukimo be sutarties variantui, jei jau mums tektų žengti tokį žingsnį. Būtent šią žinutę aš siunčiu savo Europos draugams. Esu tvirtai įsitikinęs, kad mums pavyks“.

Svarbu, kad ES suprastų, jog apdraudžiamoji priemonė yra „mirusi“, kaip ir Theresos May pasitraukimo sutartis, bet yra „erdvės naujam susitarimui“, kalbėjo B. Johnsonas.

Airija: „skyrybų „ sutartis“ – galutinai išsiderėta

Airijos užsienio reikalų sekretorius Simonas Coveney‘us penktadienį kalbėjosi su savo kolega iš Jungtinės Karalystės Dominicu Raabu. Diskusija buvo atvira ir naudinga. S. Coveney‘us dar kartą pakartojo, kad sutartis dėl „Brexit“ yra galutinai išsiderėta, pranešė atstovas spaudai pridurdamas, kad ministrai sutarė toliau palaikyti glaudų ryšį.

Šis pokalbis, vykęs netrukus po to, kai S. Coveney‘us perspėjo Jungtinę Karalystę dėl susidūrimų su Europos Sąjunga, yra aukščiausiojo lygio kontaktas tarp dviejų šalių nuo tada, kai Borisas Johnsonas tapo premjeru. Pasak vieno JK pareigūno, B. Johnsonas artimiausiomis dienomis turėtų susitikti diskusijoms su Airijos premjeru Leo Varadkaru.

„Ryanair“ vadovas: „Brexit“ be sutarties rizika didėja

Michaelas O‘ Leary‘is, „Ryanair Holdings Plc.“ generalinis direktorius pareiškė, kad „Brexit“ be sutarties rizika „smarkiai, iš esmės išaugo“, naujai vyriausybei ėmus vadovauti Borisui Johnsonui.

M. O‘Leary‘is sakė manąs, kad šią žiemą ar kitą vasarą pigiųjų skrydžių bendrovės skrydžiai neturėtų būti sutrikdyti, nes ES ir JK peržiūrės laikinuosius susitarimus, pasiektus iki kovo 29 dienos termino, kurie galios 9-12 mėnesių. Bet jis perspėjo, kad vėliau gali būti įtraukta „esminių pakeitimų“, susijusių su skrydžių teisėmis bei nuosavybės taisyklėmis.

„Jungtinės Karalystės vidaus maršrutai pakibtų ant plauko“, - pirmadienį per konferencinį ryšį užsiminė aviacijos bendrovės vadovas.

Johnsonas planuoja kalbėtis ir su kitais ES lyderiais

Jungtinės Karalystės premjeras Borisas Johnsonas artimiausiomis dienomis planuoja kalbėtis ir su daugiau ES lyderių, jis aiškiai išreiškė norą su jais susitikti, pirmadienį žurnalistams sakė atstovė spaudai Alison Donnelly.

Vyriausybė viliasi, kad ES persigalvos dėl „Brexit“ sutarties atnaujinimo, sakė A. Donnelly, dar kartą pakartodama, kad apsidraudžiamoji priemonė dėl sienos tarp Airijos ir Šiaurės Airijos statuso turi būti atšaukta.

Nors vyriausybė norėtų, kad šalis iš ES pasitrauktų su sutartimi, kalbėjo A. Donnelly, „pagrindinis scenarijus“ numato pasitraukimą be sutarties, tuo atveju, jei ES nepakeistų savo pozicijos.

Raabas pyksta ant verslininkų, nes šie pesimistiški

Naujas užsienio reikalų sekretorius Dominicas Raabas laikosi griežtos pozicijos šalies aukščiausio profilio verslo lobistų grupės, britų pramonės konfederacijos (CBI) atžvilgiu. CBI yra perspėjusi, kad nei Jungtinė Karalystė, nei Europos Sąjunga nėra pasiruošusios skyryboms be sutarties. D. Raabui tai nepadarė įspūdžio. „Jų požiūris, vertinimai – nesubalansuoti“, - LBC Radio“ kalbėjo D. Raabas. Jis apibūdino CBI kaip grupę, „skeptiškai“ ir „pesimistiškai“ nusiteikusią dėl „Brexit“ rizikų.