Pastaruoju metu tarp valdžios ir Nigerijos islamo judėjimo (IMN) tvyrojo padidėjusi įtampa, į smurtą peraugus Abudžoje rengiamoms demonstracijoms, kurių dalyviai reikalauja paleisti proiranietišką lyderį Ibrahimą Zakzaky.

Per vėliausią smurto protrūkį pirmadienį žuvo mažiausiai šeši protestuotojai, žurnalistas praktikantas ir aukšto rango policininkas.

Laikraštis „Punch“ sekmadienį informavo, jog vyriausybė sulaukė teismo sprendimo, leidžiančio jai dėl „terorizmo ir neteisėtumo“ uždrausti grupuotės veiklą.

„Nigerijos islamo judėjimo uždraudimas jokiu būdu nėra draudimas likusiems šalyje gyvenantiems taikiems ir įstatymus gerbiantiems šiitams išpažinti savo religiją. Tokiu būdu siekiama pažaboti beprasmį smurtą, žudymą ir sąmoningą valstybinės bei privačios nuosavybės naikinimą“, – nurodoma vyriausybės išplatintame pareikšime.

„Uždraustą organizaciją užvaldė ekstremistai, netikintys taikiais protestais ir vietoje to pasitelkiantys smurtą bei tyčinius padegimus, kurstydami baimę ir pakirsdami kitų teises bei konstitucinę santvarką, – priduriama jame. – Vyriausybė turėjo imtis veiksmų, kol padėtis netapo nevaldoma.“

Pasak „Punch“, valdžios institucijoms dar būtina paskelbti atitinkamą teismo sprendimą valstybės leidinyje ir dar dviejuose laikraščiuose, kad nutartis įsigaliotų.

IMN, įkurtas 8-ąjį dešimtmetį kaip studentų judėjimas, buvo įkvėptas Irane įvykdytos Islamo revoliucijos ir palaiko glaudžius ryšius su šiitiška respublika.

Nigerijoje su šios islamo atskalos sekėjais dažnai elgiamasi priešiškai, ypač valstybės šiaurinėje dalyje, kur dauguma gyventojų yra musulmonai sunitai, o religinis elitas palaiko Saudo Arabiją.

I. Zakzaky buvo suimtas 2015 metų gruodį, per vieną religinę procesiją prasiveržus smurtui. Žmogaus teisių organizacijų teigimu, Nigerijos kariuomenė tąsyk nukovė apie 350 daugiausia beginklių šiitų eisenos dalyvių.