B. Johnsonas apsilankys vienoje karinėje bazėje, kur atskleis naujų vietos bendruomenių finansavimo priemonių ir pasakys, kad „kartu esame saugesni, stipresni ir labiau klestintys“, nurodoma jo biuro Dauningo gatvėje pranešime.

Tai bus B. Johnsono pirmas sustojimas per kelionę po JK sudarančias sritis, jam mėginant užsitikrinti paramą savo „Brexit“ planams ir užkirsti kelią kalboms apie sąjungos byrėjimą.

Škotų pirmoji ministrė Nicola Sturgeon praėjusią savaitę pareiškė, kad per 2016 metų referendumą už pasilikimą ES nubalsavusiai Škotijai būtina „alternatyva“ B. Johnsono pasirinktai „Brexit“ strategijai.

Naujasis vyriausybės vadovas pažadėjo išvesti Jungtinę karalystę iš ES spalio 21 dieną – su sutartimi ar be jos.

Separatistinei Škotijos nacionalinei partijai vadovaujanti N. Sturgeon pareiškė B. Johnsonui, kad autonominis Škotijos parlamentas artimiausiais mėnesiais svarstys teisės aktus, galbūt leisiančius surengti dar vieną referendumą dėl išstojimo iš Jungtinės Karalystės.

Airijos premjeras Leo Varadkaras taip pat perspėjo, kad „Brexit“ be sutarties atveju daugiau Šiaurės Airijos gyventojų „pradėtų abejoti sąjunga“ su Londonu.

B. Johnsonas, nusprendęs kartu su premjero pareigomis prisiimti simbolinį vienybės ministro titulą, per pirmadienį vyksiantį vizitą paskelbs planus papildomai investuoti į Škotiją, Velsą ir Šiaurės Airiją 300 mln. svarų (333 mln. eurų).

„Tokie svarbūs projektai kaip su (ekonomikos) augimu susiję vyriausybės sandoriai... atvers daugiau galimybių mūsų sąjungai ir leis žmonėms kiekviename Jungtinės Karalystės kampelyje realizuoti savo potencialą, – savo kalboje turėtų pabrėžti jis. – Mums ruošiantis šviesiai ateičiai po „Brexit“ gyvybiškai svarbu, kad atgaivintumėm ryšius, vienijančius mūsų Jungtinę Karalystę.“

„Tikiuosi per savo vizitą į Velsą ir Airiją užtikrinti, kad kiekvienas sprendimas, kurį priimu kaip ministras pirmininkas, puoselės ir tvirtins mūsų sąjungą“, – pridurs jis.

Velse B. Johnsonas ketina susitikti su vietos ūkininkais, o Šiaurės Arijoje – aptarti vedamas derybas, per kurias siekiama atnaujinti šios provincijos šiuo metu nefunkcionuojančios vyriausybės veiklą.

Londono ketinimai išskirti papildomo finansavimo regionams paaiškėjo, vyriausybės vadovui atskleidus planus steigti 3,6 mlrd. svarų (4 mlrd. eurų) vertės fondą, remsiantį 100 Anglijos miestelių. Dėl šios priežasties Britanijoje įsisiūbavo spėlionės, kad jis pradėjo agitacijos kampaniją prieš potencialius rinkimus.

Daugelis britų parlamentarų pasisako prieš išstojimą iš ES be sutarties ir galėtų pamėginti nuversti vyriausybę ir užkirsti kelią tokiam „Brexit“ scenarijui. Tokiu atveju galėtų būti sušaukti pirmalaikiai visuotiniai rinkimai.

Neseniai prisaikdintas B. Johnsonas energingai pradėjo darbą savo naujosiose pareigose, mėgindamas įtikinti visuomenę palaikyti jo planus dėl „Brexit“ ir smarkiau spausti jį nuversti galinčius oponentus.

Tačiau ES jau pavadino „nepriimtinais“ naujojo britų premjero reikalavimus persiderėti jo pirmtakės Theresos May pasiektą „skyrybų sutartį“, jau tris kartus atmestą JK parlamento.