„Twitter“ pasirodė vaizdo įrašas, kuriame matyti liepos 29 d. iš autobuso priešais ligoninę išlipantys taktine apranga apsirengę policijos pareigūnai. Jie išvaikė prie ligonines susirinkusius žmones ir kelis sulaikė.


Nepriklausomo kanalo „Dožd“ reporteris buvo sulaikytas tiesioginio reportažo metu netoli įėjimo į ligoninę.


A. Navalną prižiūrinti gydytoja Anastasija Vasiljeva „Facebook“ rašė, kad netiki, jog Kremliaus opozicionierius kenčia nuo „rimtos alerginės reakcijos“, kaip teigia jo atstovė spaudai Kira Jarmiš.

Liepos 28 d. vakare A. Vasiljeva ir kardiologas Jaroslavas Ašichminas trumpai pasikalbėjo su A. Navalnu per truputį pravertas duris.

Moteris teigia negalinti atmesti apnuodijimo tikimybės.

„Aleksejaus Navalno „ligos“ priežastis gali būti kokia nors nuodinga medžiaga“, – per feisbuką parašė A. Vasiljeva. Ji pridūrė, kad Maskvos 64-osios ligoninės kolektyvas, į kurią buvo atvežtas aktyvistas, elgėsi keistai.

Gydytoja nurodė, kad ligoninės darbuotojai, anksčiau diagnozavę A. Navalnui alerginę reakciją, atsisakė atlikti reikalingus tyrimus.

Vienas ligoninės atstovas sakė naujienų agentūrai AFP, kad A. Navalno būklė yra „patenkinama“.

„Jo kūno temperatūra – 36,6 Celsijaus laipsniai“, – sakė atstovas, bet nesutiko atskleisti detalių apie A. Navalnui nustatytą diagnozę.

Pirmadienį A. Vasiljeva kitoje žinutėje apkaltino gydytojus nesistengiant ištirti, kokia yra A. Navalno sveikatos sutrikimo priežastis.

Jie sakė, kad „jam paprasčiausiai pasireiškė dilgelinė“, nurodė oftalmologė.

„Tačiau kodėl jūs meluojat? – klausė ji. – Jie nusprendė nenustatinėti bendros edemos ir bėrimo priežasties.“

Anksčiau K. Jarmiš rašė „Twitter“, jog A. Navalnas buvo atgabentas į ligoninę „stipriai ištinusiu veidu ir raudonais spuogeliais išberta oda“.

Ji taip pat pridūrė, kad A. Navalnas „anksčiau nebuvo patyręs alerginės reakcijos“.

Pareigūnai nepateikė jokios informacijos apie A. Navalno būklę. Rusijos vidaus reikalų ministerija neatsiliepė į Vakarų naujienų agentūrų prašymus pakomentuoti.

A. Vasiljeva pažymėjo, jog buvo išberta A. Navalno viršutinė kūno dalis, pažeista oda, iš akies tekėjo skystis. Ji paprašė, kad būtų atlikti jo patalynės, odos ir plaukų mėginių cheminių medžiagų tyrimai.

Moteris taip pat sakė, kad jai pasirodė keista, jog valdžios pareigūnai neleido jai tinkamai apžiūrėti garsiojo Kremliaus kritiko.

Praėjusią savaitę A. Navalnas buvo nuteistas 30 parų arešto už raginimus liepos 27 d. Maskvoje surengti nesankcionuotą protestą. AFP teigimu, į jo raginimus atsiliepė ir buvo sulaikyta beveik 1400 žmonių.

Demonstracijos tikslas – pasmerkti Maskvos rinkimų komisijos pareigūnus, atsisakiusius užregistruoti nepriklausomus ir opozicijai priklausančius kandidatus rugsėjo 8 d. vyksiantiems rinkimams į Maskvos miesto tarybą, kurią sudaro 45 nariai.

Vienas artimiausių A. Navalno sąjungininkų Leonidas Volkovas liepos 28 d. parašė žinutę „Twitter“, kad jo organizmas patyrė beveik tokią pačią reakciją, kai praėjusį mėnesį buvo įkalintas panašiam laikotarpiui toje pačioje kameroje, kaip ir A. Navalnas.

L. Volkovas atmetė kalbas apie „sąmokslą“ ir paragino verčiau „rimtai patikrinti“ įkalinimo įstaigos higienos standartus.

Pastaraisiais metais A. Navalnas buvo nuteistas kalėti apie tuziną kartų ir už grotų praleido daugiau nei 200 parų.

Sulaikyta per tūkstantį

Šeštadienį Maskvos centre policija sulaikė daugiau nei 1000 protestuotojų – opozicijos šalininkai reikalavo laisvų ir sąžiningų rinkimų, informuoja CNN.

Vidaus reikalų ministerijos vietos padalinio teigimu, sulaikyti mažiausiai 1074 žmonės, o nepriklausoma stebėjimo grupė „OVD-Info“ nurodė didesnį skaičių – 1127.

Tūkstančiai rusų pasižadėjo atvykti į protestą šalies sostinėje po to, kai Rusijos valdžios pareigūnai neleido keliems nepriklausomiems ir opozicijai priklausantiems kandidatams dalyvauti rugsėjo mėnesį vyksiančiuose rinkimuose į Maskvos miesto tarybą.

Valdžios pareigūnų teigimu, šiems kandidatams buvo uždrausta dalyvauti rinkimuose, nes jie nesurinko reikalingo parašų skaičiaus. Opozicijai priklausantys politikai ir jų rėmėjai atmetė šią informaciją.

Po tokio sprendimo Rusijoje nusirito protestų banga, įskaitant praėjusį savaitgalį surengtą didžiausią pastarųjų metų demonstraciją, kai į gatves išėjo 22 000 žmonių.

Vienas iš diskvalifikuotų kandidatų Dmitrijus Gudkovas taip pat buvo sulaikytas likus kelioms valandoms iki šeštadienio protesto pradžios. Jis yra sakęs, kad šalies ateičiai kilo grėsmė dėl opozicijos kandidatų ignoravimo.

„Jei pralaimėsime dabar, rinkimai nustos buvę politiniu instrumentu, – sakė jis. – Kalbame apie dalyvavimą politikoje šiandieninėje Rusijoje, apie šalį, kurioje gyvensime.“

Aleksejaus Navalno sąjungininkas Ilja Jašinas rašė „Facebook“, kad irgi buvo sulaikytas prieš demonstraciją, policijos pareigūnams surengus reidą jo namuose, ir išvežtas iš Rusijos sostinės.
Taip pat buvo sulaikyti tokie garsūs aktyvistai, kaip A. Navalno atstovė Kira Jarmiš, Liubov Sobol ir Ivanas Ždanovas.