BNS telefonu iš Maskvos V. Prochorovas sakė, kad jo ginamasis buvo sulaikytas dukart: vieną kartą atlikus kratą jo biure ir namuose penktadienio naktį, kitą – jau šeštadienį, dalyvaudamas proteste. Sekmadienį I. Jašinas vis dar lieka sulaikytas.

„Dešimtys tūkstančių žmonių, dalyvavusių protestuose, parodė tai, kad nesvarbu, jog kai kurie lyderiai yra izoliatoriuose, sulaikyti, kad jie orientuojasi ne į konkretų lyderį – Navalną, Jašiną, bet šie protestai yra prieš egzistuojantį režimą, jie tęsis areštavus, neduok Dieve, visus lyderius“, – įsitikinęs teisininkas.

Jis sako, kad artimiausias protestas rengiamas kitą šeštadienį.

Tūkstančiams protestuotojų šeštadienį išėjus į gatves su reikalavimais nevaržyti opozicijos teisės rudenį dalyvauti Maskvos dūmos rinkimuose, policija oficialiai skelbia sulaikiusi per tūkstantį asmenų.

Trečiadienį dėl raginimo išeiti į gatves 30 parų buvo suimtas opozicijos lyderis Aleksejus Navalnas, atsidūręs ligoninėje, kaip pranešta sekmadienio popietę, dėl ūmios alerginės reakcijos.

Kratų laukė kelias dienas

V. Prochorovo teigimu, protestai vyksta dėl rinkimų komisijos trukdymo dalyvauti opozicijos atstovams Maskvos dūmos rinkimuose – nors daugelis kandidatų net ir vasarą ištuštėjus kai kuriems Rusijos sostinės rajonams, įvykdė reikalavimą pristatyti apie 5 tūkst. parašų, komisija juos atmetė nurodžiusi, jog dalis jų – suklastoti.

„Bet tai įvertino ne ekspertai, o eiliniai Vidaus reikalų ministerijos tarnautojai, specialistai, kuriems netaikoma jokia atsakomybė – tiesiog, iš akies. Tie ekspertai pasakė, kad daugiau nei 11 proc. yra brokas. Ir taip atsitiko ne tik I. Jašinui vienam, praktiškai, visiems nepriklausomiems kandidatams: Aleksandrui Solovjovui, Liubov Sobol, Ivanui Ždanovui, Dmitrijui ir Genadijui Gudkovams“, – vardijo jis.

„Maskvos rinkimų komisija elgiasi akiplėšiškai, jie neslepia savo negatyvaus nusiteikimo prieš opoziciją ir visiškai aišku, kad jau nieko ji neatnaujins, jau visi, išskyrus Jašiną, sulaukė atsisakymo“, – tvirtino advokatas.

Jis pasakojo, kad teisėsaugai pradėjus ikiteisminį tyrimą „dėl trukdymo rinkimų komisijai“, atlikus kratas pas daugelį opozicionierių, šių veiksmų jau ketvirtadienį laukė ir jis su ginamuoju I. Jašinu. Pareigūnai politiko rinkimų štabe pasirodė penktadienio vakarą, naktį atlikta krata ir jo namuose, teisėsauga esą paėmė tik vieną amerikiečių autoriaus knygą apie demokratinius judėjimus Artimuosiuose Rytuose.

Anot advokato, naktį į šeštadienį I. Jašiną išvežė autobusu „į patį tolimiausią policijos padalinį, gal 50 kilometrų nuo Maskvos ribų“. Šeštadienį, jau vykstant protestams, teismas po šešias valandas trukusio proceso nusprendė perkelti posėdį antradieniui nes „ne visos aplinkybės buvo ištirtos“. Vakare I. Jašinas buvo sulaikytas antrąjį kartą, Maskvoje, atvykęs į taikią protesto akciją ir išvežtas į tą patį policijos padalinį Pamaskvėje.

„Matyt, reikėjo izoliuoti I. Jašiną kuriam laikui. Tai galima vertinti kaip bauginimo akciją, kaip siekį paveikti opoziciją. Jokių realių laisvų rinkimų nevyksta, opozicijos kandidatai, išdrįsę rinkti parašus, patiria atvirą spaudimą iš oficialios valdžios, turiu omenyje, kratas, areštus, sulaikymus. Rusijos, Putino valdžia jau nesislepia. Jie jau nusimetė kaukes, jei nespecialiųjų pajėgų kaukes“, – tikino teisininkas.

V. Prochorovas dar turi vilties, kad jo atstovaujamam politikui bus leista dalyvauti vietos rinkimuose.

„Visuomenė irgi pasikeitė. Nes prieš penkerius metus taip pat beveik visiems opozicijos kandidatams dalyvauti neleista, bet į gatves 2014-aisiais žmonės nėjo. Dabar visuomenės nuotaikos keičiasi, kur kas daugiau žmonių dalyvauja protestuose, įskaitant jaunus, kūrybingus“, – dėstė jis.