41 metų Prancūzijos lyderis, kuris yra sakęs, kad yra patenkintas, jog per „Brexit“ derybas yra laikomas „blogiuku“, ateinančiais mėnesiais turėtų atlikti svarbų vaidmenį per keblias ir galimai priešiškumą kurstysiančias diskusijas.

E. Macronas ketvirtadienį vakare kalbėjosi telefonu su B. Johnsonu, būdamas savo oficialioje vasaros rezidencijoje pietų Prancūzijoje, ir pakvietė Britanijos lyderį atvykti, sakė vienas padėjėjas.

Tačiau Prancūzijos Europos reikalų ministrės Amelie de Montchalin, atskleisdama Paryžiaus susirūpinimą dėl B. Johnsono prieš Europos Sąjungą nukreiptos retorikos, paragino Britanijos lyderį stengtis kurti veikiančius santykius su savo partneriais žemyne.

„Iš savo pusės turime būti atsakingi, – televizijai „France 2“ sakė ministrė. – Tai reiškia skaidriems, nuspėjamiems, o kitai pusei tai reiškia, jog turime kurti veikiančius santykius, kurie nėra žaidimai, pozavimas, provokacijos.“

Kol kas neaišku, kada įvyks E. Macrono ir B. Johnsono susitikimas. Britų premjeras ketina atvykti į Prancūziją, kad sudalyvautų rugpjūčio 24–26 dienomis Bjarice vyksiantį Didžiojo septyneto (G-7) viršūnių susitikimą.

„Bet kokiu atveju, norime su juo dirbti... ir mums reikia tai daryti“, - pridūrė A. de Montchalin.

Pernai E. Macronas nutraukė savo atostogas, kad susitiktų su tuomete Britanijos premjere Theresa May, bandžiusią išsiderėti palankesnes Jungtinės Karalystės išstojimo iš ES sąlyga, bet šios pastangos nebuvo sėkmingos.

„Kovingas Johnsonas“

Kalbėdamasis su B. Johnsonu E. Macronas pasveikino jį tapus ministru pirmininku ir pabrėžė norįs siekti glaudžių Prancūzijos ir Britanijos santykių, nurodė prezidentūra. E. Macronas tikisi, kad ir po „Brexit“ abi šalys išlaikys stiprius gynybos ir ekonomikos ryšius.

Tačiau prezidentas ir premjeras vengė kalbėti apie prieštaravimus kurstantį Britanijos išstojimą iš bloko, pridūrė padėjėjas. Lyderiai sutiko šią temą aptarti artimiausiomis savaitėmis.

Uolus ES šalininkas E. Macronas, siekiantis glaudesnės Bendrijos integracijos, laikosi pozicijos, kad išstoti apsisprendusi Britanija pati sau pakenks. Anksčiau jis taip pat yra griežtai kritikavęs B. Johnsoną, kuris buvo 2016 metų „Brexit“ šalininkų kampanijos veidas.

B. Johnsonas tvirtina sieksiantis pakartotinių derybų dėl „skyrybų sutarties“, per pastaruosius dvejus metus parengtos Th. May vyriausybės. Šią sutartį Britanijos parlamentas triskart atmetė.

Tačiau ES jau pareiškė, kad pakartotinių derybų dėl Britanijos išstojimo sąlygų nepradėsianti.

B. Johnsonas žada išvesti Britaniją iš bloko iki dabar galiojančio galutinio termino – spalio 31-osios. Tai reiškia, jog jeigu ES nesutiks surengti naujų derybų, Jungtinė Karalystė iš bloko išstos be jokios galiojančios sutarties.

Tiek Britanija, tiek ES dabar nusiteikusios spartinti pasiruošimus tokiam scenarijui, anot ekonomistų, galinčiam sukelti skaudžių padarinių ekonomikai abipus Lamanšo sąsiaurio.

„Išstojimas be sutarties niekada nebus ES pasirinkimas, bet mes visi turime būti pasiruošę visiems scenarijams“, – ketvirtadienį išsiųstame elektroniniame laiške ES ambasadoriams rašo Bendrijos vyriausiasis „Brexit“ derybininkas Michelis Barnier.

Jis taip pat atkreipė dėmėsį į ketvirtadienį parlamente B. Johnsono pasakytos kalbos „kovingą“ toną.

„Per šias derybas, jeigu norime spausti Borisą Johnsoną, turime pasiruošti išstojimui be sutarties ir parodyti, kad nebijome, – ketvirtadienį sakė vienas ES diplomatas, nesutikęs viešinti savo vardo. – Jis turi žinoti, kad esame pasiruošę [scenarijui] be sutarties.“

B. Johnsonas ketvirtadienį pareiškė Britanijos įstatymų leidėjams, kad esama sutartis yra „nepriimtina“ ir paragino ES atsisakyti nusistatymo, kad dėl „Brexit“ sąlygų nebus iš naujo deramasi.

Buvęs užsienio reikalų sekretorius taip pat pagrasino nesumokėti 39 mlrd. svarų (43,5 mlrd. eurų), kad padengtų esamus Britanijos finansinius įsipareigojimus Europos Sąjungai, ir išleisti šią sumą pasiruošimams išstojimui be sutarties.

Šaltinis
Naujienų agentūros BNS informaciją skelbti, cituoti ar kitaip atgaminti visuomenės informavimo priemonėse bei interneto tinklalapiuose be raštiško UAB "BNS" sutikimo neleidžiama.
BNS
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (9)