Šią savaitę mirė vienas Šiaurės Karolinos gyventojas. Po pasiplaukiojimo ežere jis užsikrėtė vienaląsčiu organizmu Naegleria fowleri, kuris dar vadinamas tiesiog smegenis ėdančia ameba.

59 metų Eddie Gray sunegalavo po pasiplaukiojimo „Fantasy Lake Water Park“ liepos 12 dieną, teigiama ketvirtadienį išplatintame Šiaurės Karolinos sveikatos priežiūros departamento pranešime.

Ekspertai sako, kad Naegleria fowleri infekcijos pasitaiko labai retai, bet dažniausiai baigiasi mirtimi.

Nuo 1962 iki 2018 metų Jungtinėse Valstijose užsikrėtė 145 asmenys, 141 atvejai baigėsi mirtimi.

Ši ameba įprastai gyvena šiltame gėlame vandenyje, dauguma atvejų užfiksuota Floridos ir Teksaso vandens telkiniuose.

„E. Gray mirtis buvo netikėta ir labai tragiška. Šeima šiuo sunkiu metu prašo gerbti jų privatumą“, – sako šeimos advokatas Justinas Plummeris.

„Užjaučiame mirusiojo šeimą ir artimuosius. Žmonės turėtų žinoti, kad šiltuose gėlavandeniuose vandens telkiniuose visoje Šiaurės Karolinoje gyvena šie organizmai, taigi vertėtų atsargiai plaukioti ir nardyti“, – sako Šiaurės Karolinos epidemiologas Zackas Moore‘as.

Kaip informuoja Šiaurės Karolinos sveikatos departamentas, Naegleria fowleri „ją prarijus ligos gali ir nesukelti, tačiau į organizmą patekusi pro nosį (taip nutinka plaukiojant, nardant ar kitaip aktyviai leidžiant laiką vandens telkinyje), yra mirtinai pavojinga“.

Dažniausiai užsikrečia vaikai ir vidutinio amžiaus suaugusieji, tris ketvirtadalius sudaro vyrai, sako JAV ligų kontrolės ir prevencijos centrai.

Pirmieji infekcijos simptomai gali būti stiprus galvos skausmas, pykinimas ir vėmimas. Liga labai sparčiai progresuoja, tad ją labai sunku diagnozuoti. Dažniausiai infekuoti asmenys miršta po savaitės ar dviejų.

Per nosį į organizmą patekusi Naegleria fowleri uoslės nervais nukeliauja iki smegenų ir pradeda naikinti smegenų audinį. Techniškai infekcija vadinasi pirminis amebinis meningoencefalitas.

Norėdami išvengti šios infekcijos, šiltame gėlame vandenyje plaukiojantys asmenys turėtų stengtis, kad į jų nosį patektų kuo mažiau vandens.

„Svarbu užspausti nosį, tam yra specialių spaustukų, laikyti galvą virš vandens“, – rekomenduoja specialistai ir priduria, kad didesnis pavojus kyla nusekusiuose vandens telkiniuose ir kai vanduo itin įšilęs.

Šiaurės Karolinos sveikatos departamento atstovai pripažįsta, kad galimybių iš vandens pašalinti pavojingus vienaląsčius nėra.