Ghenadie Valuta, Moldovoje prieš homoseksualius asmenis nukreipta veikla ir viešųjų ryšių triukais pagarsėjusį stačiatikių kunigą, liepos 22 dieną sustabdė kiti vairuotojai ir liepė išlaisvinti šunį iš grandinių, rašo rferl.org.

G. Valuta iš Naujųjų Atėnų miestelio, apie 30 kilometrų į pietryčius nutolusio nuo Moldovos sostinės Kišiniovo, internete paskelbtame vaizdo įraše tvirtina, kad prirakino šunį prie bamperio norėdamas, jog automobilio salonas išliktų švarus, tačiau tikina vairavęs „labai lėtai ir mažiau nei tris kilometrus“. Nuotraukose matyti ant asfalto nugriuvęs šuo, apsuptas kraujo dėmių.

Paskelbus apie incidentą internete, daugiau nei 24 tūkstančiai žmonių pasirašė internetinę peticiją, kurioje valdžios pareigūnai raginami nubausti kunigą dėl žiauraus elgesio su gyvūnu. Pagal Moldovos įstatymus, už šį nusikaltimą gali būti skiriama iki trejų metų laisvės atėmimo bausmė.

Policija pradėjo įvykio tyrimą, o bažnyčios atstovas spaudai vyskupas Ionas Mosnegutu liepos 23-ąją sakė, kad G. Valutos veiksmai jį apstulbino.

M. Valuta Moldovoje organizavo keletą prieš LGBT asmenis nukreiptų eitynių. Šį mėnesį jis buvo nubaustas 670 dolerių (maždaug 603 eurų) bauda ir jam nurodyta viešai atsiprašyti už tai, kad Kišiniove šventintu vandeniu apšlakstė LGBT aktyvistę.

Sausį M. Valuta sukėlė pasipiktinimą Moldovoje, kai internete paskelbė keletą asmenukių, kuriose besišypsodamas pozuoja su mirties patale gulinčia moterimi.