Ukrainos saugumo tarnyba (SBU) ketvirtadienį pranešė kartu su karine prokuratūra sulaikiusi Rusijos tanklaivį „Nejma“, pernai lapkritį blokavusį ukrainiečių karinius laivus per incidentą Kerčės sąsiauryje.

Ukrainos sienų apsaugos tarnyba nurodė, kad trečiadienį į Izmajilo uostą pietinėje Odesos srityje atplaukė Rusijos tanklaivis „Nika Spirit“. Ukrainiečių pareigūnai sakė nustatę, kad šis laivas yra pervadintas tanklaivis „Nejma“, panaudotas Kerčės sąsiauriui blokuoti. Manoma, kad laivą valdanti Rusijos bendrovė pakeitė jo pavadinimą, siekdama nuslėpti ryšį su minėtu incidentu.

„Visi jūreiviai grįžo namo į Krasnodarą“, – sakė ITF atstovas.

Kompanija „Altomar Šipping“, kuriai priklauso laivas, patikslino, kad jūreiviai yra Krasnodaro srities gyventojai.

„Nika Spirit“ įgulai viskas gerai. Visi jie – 10 žmonių – atskrido į Krasnodarą, visi jau vyksta kiekvienas į savo namus. Tai Krasnodaro srities gyventojai. Ukrainiečiai pretenzijų jiems neturi“, – sakė kompanijos atstovas.

SBU nurodė neužfiksavusi, kad įgula būtų pažeidusi jūrų teisę ar Ukrainos įstatymus, todėl nebuvo pagrindo jūrininkus sulaikyti.

Per incidentą, įvykusį lapkričio 25 dieną, Rusija sulaikė Ukrainos karinius laivus „Nykopol“, „Berdiansk“ ir vilkiką „Jany Kapu“, mėginusius iš Juodosios jūros nuplaukti į Azovo jūrą per Kerčės sąsiaurį šalia Maskvos aneksuoto Krymo. Rusija taip pat sulaikė 24 šių laivų įgulų narius ir ruošiasi juos teisti už „neteisėtą valstybės sienos kirtimą“.

Ukrainos pareigūnai nurodė, kad Rusijos tanklaivis „Nejma“ dalyvavo blokuojant Ukrainos karinių laivų judėjimą.

Sulaikytas tanklaivis kol kas lieka Izmajile.