Daugelis tokių renginių – senos ir gerbiamos tradicijos, įsirėžusios į istoriją ir vietos papročius. Šiuolaikiniai festivaliai, kuriuose didžiausias dėmesys skiriamas muzikai, maistui ir kultūrai, kur nors pasaulyje vyksta kiekvieną savaitę. Visgi esti išties keistų festivalių, su kuriais lyginant įprastinės dainos ir šokiai atrodytų tiesiog nuobodūs. Kai kurie iš šių festivalių paremti liaudies apeigomis, kai kurių iš jų kilmė – komercinė, o tam tikra dalis jų rengiami norint ką nors paremti. Listverse.com pateikia pačius neįprasčiausius festivalius pasaulyje – nuo šokinėjimo per kūdikius iki grumtynių purve ir falo formos skulptūrų parado.

Borjongo purvo festivalis Pietų Korėjoje

Borjongo purvo festivalis

Tiek turistai, tiek vietos gyventojai liepą Borjongo mieste Pietų Korėjoje vykstančiame džiaugsmingai voliojasi purve tarsi kiaulės. Dvi savaites besitęsiantis Borjongo purvo festivalis pritraukia milijonus lankytojų iš viso pasaulio. Čia galima pakrantėje smagintis terliojantis purvu ir mėgautis purve esančių mineralų kosmetine nauda.

Festivalis pradėtas rengti dešimtojo dešimtmečio pabaigoje ir buvo skirtas regione gaminamai kosmetikai su purvu reklamuoti, tačiau galiausiai išsivystė į didžiulį turistinį renginį. Daecheono paplūdimyje išpilama gausybė purvo, ir tuomet festivalio lankytojai gali mėgautis imtynėmis, slidinėjimu ar čiuožinėjimu purve ar netgi išmėginti kūno tapybą, kuri atliekama specialiu dažytu purvu. Be to, galima pasilepinti jauninamuoju purvo masažu.

Kanamara Matsuri festivalis Japonijoje

Kanamara Matsuri festivalis

Ne taip paprasta bet kurioje pasaulio dalyje įsivaizduoti festivalį penio tema, jau nekalbant apie Japoniją, kurios kultūra dažnai siejama su kuklumu. Kanamara Matsuri festivalis, kurio pagrindinis simbolis yra penis, kilo nuo vietos šventovės. Legenda byloja, kad prie miestelio buvo pastatytas didžiulis geležinis falas, kuris turėjo sustabdyti penius ėdantį demoną.

Prostitutės ateidavo į Kanayama šventyklą melsti apsaugos nuo tam tikrų jų darbe tykančių pavojų, konkrečiau – nuo lytiškai plintančių ligų. Vėlesniais laikais dėmesys nukrypo į jaunų ištekėjusių moterų vaisingumą. Festivalis taip pat renka lėšas ŽIV tyrinėjimui. Kiekvieną balandį keturias valandas trunkančio parado metu į gatves iškeliauja trys platformos su milžiniškomis penio formos skulptūromis.

Parado pabaigoje festivalio lankytojai gali pasimėgauti vietiniu maistu ir penio formos ledinukais bei išskaptuotais vaisiais ar netgi patys vietoje išmėginti iš vaisiaus išskaptuoti penį. Nestebina ir didžiulis pardavinėjamų suvenyrų kiekis.

Ridikų naktis Meksikoje

Ridikų naktis

Moliūgų skaptavimas Helovinui nebeatrodo įdomus ir norėtųsi išdailinti kažką įdomesnio? Štai Meksikos mieste Oachakoje meistriškai išskaiptuoti ir išpjaustyti ridikai yra pagrindinis Kalėdų festivalio akcentas.

Noche de Los Rabanos (Ridikų naktis) pradėta švęsti XIX a., kai prekystalių savininkai turguje siekė kruopščiai ir smulkiai išskaptuotais ridikais, tinkančiais Kalėdų stalui puošti, pritraukti iš bažnyčios keliaujančius ir Kalėdas švenčiančius gyventojus, kad šie miestelio aikštėje susigundytų jų prekėmis. 1897 metais gruodžio 23-oji buvo oficialiai paskelbta Ridikų naktimi.

Turistų ir vietos gyventojų minios suplaukia pasigrožėti raižinių pačiais įvairiausiais motyvais: nuo liaudies kūryboje populiarios gimimo temos iki istorinės vietos kultūros. Iš pradžių šventei reikalingus ridikus tiekdavo vietiniai ūkininkai. Tačiau festivalio ir konkurso populiarumas taip išaugo, kad už miesto buvo įkurta ridikų plantacija, aprūpinanti konkurso dalyvius medžiaga, būtina jų meniškiems dirbiniams. Šiais laikais geriausiai įvertintų išpjaustinėtų ridikų papuošimų autoriaus laukia didelis piniginis prizas.

Sušalusių plaukų festivalis Kanadoje

Sušalusių plaukų festivalis

Žiema Šiaurėje būna tokia šalta, kad nešautų galvon kišti nosį laukan be galvos apdangalo – plaukai gali net apšarmoti. O štai Kanadoje vyksta festivalis, kurio metu bandoma sukurti keisčiausias apšarmojusių plaukų skulptūras. Kiekvieną vasarį Jukone, Vaithorso mieste, vyksta kasmetinės Tarptautinės plaukų šaldymo varžybos. Temperatūrai nukritus iki maždaug 20 laipsnių šalčio, festivalio dalyviai susirenka karštosiose Takhini versmėse ir kuria savo ledines šukuosenas. Pakanka paprasčiausiai įmerkti galvą į vandenį – ją ištraukus, šaltis pats užbaigs skulptūros kūrimo darbus. Konkurso nugalėtojai skelbiami kovą.

Pidakala mūšis Indijoje

Būti partrenktam atskriejančio karvės pyrago Andra Pradešo valstijoje įsikūrusiame Indijos kaimelyje reiškia pačią didžiausią sėkmę. Kiekvieną balandį Kairuppalos gyventojai besibaigiant Ugadi festivaliui vienas į kitą svaido karvės mėšlą.

Manoma, kad šis keistas gatvės mūšis atneša sveikatą, klestėjimą ir lietų kiekvienam, kuriam pasiseka būti partrenktam dvokiančio sviedinio. Tūkstančiai žmonių susirenka stebėti mitinio vestuvių ginčo tarp deivės Bhadrakali ir lordo Veerabhadra Swamy, atkūrimo, o galiausiai viskas baigiasi jungtuvių šventimu. Jei žiūrovą partrenkia atskriejęs karvės mėšlo pyragas, baimintis nevertėtų: teigiama, kad šis mėšlas turi ypatingų gydomųjų savybių.

Beždžionių šėrimo festivalis Tailande

Beždžionių šėrimo festivalis

Besilankančių daugumoje pasaulio gyvūnų šventyklų prašoma nešerti gyvūnų. Tačiau Tailande vyksta festivalis, skirtas būtent beždžionių šėrimui. Kiekvienais metais paskutinį lapkričio sekmadienį Lopbūrio, vieno iš seniausių Tailando miestų, gyventojai rengia milžinišką puotą, skirtą kitiems miesto gyventojams – beždžionėms. Ilgauodegės makakos gyvena senųjų khmerų šventyklų griuvėsiuose. Jos taip pat laisvai bastosi Lopbūrio gatvėmis ir graužia viską – nuo maisto likučių iki elektros kabelių.

Tačiau beždžionės yra laikomos Beždžionių karaliaus palikuonėmis ir manoma, kad jos atneša sėkmę, tad vietiniai nelinkę imtis kenkėjų naikinimo. Atvirkščiai – vietos gyventojai beždžionių garbei rengia puotą ir išpuošia savo namus iš vaisių pagamintomis skulptūromis, kad pritrauktų ilgauodegius gyventojus, o drauge – ir jų nešamą sėkmę bei klestėjimą.

Festivalis rengiamas griuvėsiuose, kur beždžionėms ir festivalio dalyviams ant milžiniškų stalų patiekiami vaisiai, salotos ir lipnūs ryžiai. Tad besivaišinantys festivalio dalyviai turėtų nenustebti pajutę ant galvos prisėdusią beždžionėlę ir pasidalinti su ja maistu.

Tarptautinis kirmėlių viliojimo festivalis Anglijoje

Tarptautinis kirmėlių viliojimo festivalis

Kirmėlių gaudymas tikriausiai retam atrodo smagus dienos praleidimo būdas, nebent esate patyręs žvejys, ieškantis šviežio masalo. Tačiau į kasmetinį kirmėlių viliojimo festivalį, vykstantį mažame Devono grafystės mieste, susirenka šimtai žmonių.

Renginys vyksta kiekvieną gegužę Blekautono miestelyje. Žmonės pasiskirsto komandomis po tris ir nedideliame lauke bando per 15 minučių surinkti kuo daugiau kirmėlių. Varžybų dalyviai gali rinktis bet kokias priemones, padedančias išvilioti kirmėles į žemės paviršių – baksnoti jį tarsi paukštis, pasitelkti šakutę ar užpilti skysčio.

Mintis surengti kirmėlių viliojimo festivalį kilo tuomet, kai keletas nuolatinių aludės lankytojų pakeliui namo nusilengvino ant smėlio ir nustebo pamatę, kaip į paviršių ima skverbtis kirmėlės. Pačios varžybos labai greitai baigiasi, tačiau visą dieną gausu kitokių veiklų, skirtų festivalio lankytojams užimti.

Povandeninis muzikos festivalis Jungtinėse Valstijose

Povandeninis muzikos festivalis

Dainavimas duše yra populiarus užsiėmimas, tačiau Floridos salose rengiamas visas povandeninis muzikos festivalis. Renginio pradžia siekia devintąjį dešimtmetį – jis atsirado siekiant padidinti sąmoningumą Floridos salų koralinio rifo išsaugojimo atžvilgiu. Nardytojai kiekvieną liepą sušoka į vandenį, kur gali stebėti žuvimis ir undinėmis persirengusius muzikantus, neva grojančius netikrais jūriniais instrumentais, pavyzdžiui, žuvies formos ukulele ar trombonu. Vandenyje esantys festivalio lankytojai gali mėgautis muzika vandenyno motyvais, kurią per povandeninius garsiakalbius transliuoja vietinė radijo stotis. Krante likusių festivalio dalyvių taip pat laukia gausybė pramogų.

Vandens ginklų festivalis Pietų Korėjoje

Vandens ginklų festivalis Pietų Korėjoje

Karštą vasaros dieną niekas neatvėsina taip puikiai, kaip geras vandens ginklų mūšis. Pietų Korėjos sostinės Seulo Sinčono rajone vykstantis festivalis šį smagumą kilstelėjo į visiškai naują lygmenį. Renginys atsirado kaip vietos koledžo studentų bandymas pasilinksminti ir įveikti karštį, o galiausiai išsivystė į vieną populiariausių Seulo festivalių.

Jo dalyviai, kartais prabangiai išsipustę, kovoja muzikos ir turgaus prekystalių su įvairiausių formų ir dydžių vandens ginklais apsuptyje. Jei pasitaikytų papulti į kovos lauką neapsiginklavus, galima vietoje įsigyti ginklą ir prisijungti prie linksmybių.

Šokinėjimo per kūdikius festivalis Ispanijoje

Šokinėjimo per kūdikius festivalis

Visame pasaulyje gausu neįprastų krikštijimo tradicijų, tačiau Ispanijoje, Kastriljo de Mursijoje, vykstantis šokinėjimo per kūdikius festivalis, ko gero, yra pati keisčiausia tradicija Vakarų pasaulyje. Nuo pat XVII a. pradžios vietos gyventojai kiekvieną birželį per Devintines atnešdavo palaiminti savo kūdikius.

El Salto del Colacho (Velnio šuolio) šventėje velniais persirengę vyrai, persirengę raudonos ir geltonos spalvos kostiumus, gatvėse šokinėja per kūdikius, paguldytus ant čiužinių. Šokdamas „velnias“ mosteli bizūnu ir tarškina kastanjetėmis, kad atbaidytų piktąsias dvasias, o paskui kūdikiai apibarstomi rožių žiedlapiais. Nors iš pradžių tai tebuvo vietos paprotys, dabar palaiminti savo kūdikių tokiame keistame rituale atkeliauja žmonės iš viso regiono.