14-os metų moksleivę žiauriai išprievartavusio ir nužudžiusio paauglio tapatybė pagaliau gali būti atskleista, leidus teismui.

17-os metų amžiaus A. Azizas ėmė bendrauti su Viktorija Sokolova internetu ir atviliojo ją į Vulverhamptono parką, kur dvi valandas prieš ją smurtavo. Mergaitės kūną jis paliko ant suoliuko.

A. Azizas galės prašytis paleidžiamas į laisvę ne anksčiau kaip po 19-os metų, vasario mėnesį nusprendė Vulverhamptono Karūnos teismas, pripažinęs jį kaltu dėl mergaitės nužudymo. Tuo metu nusikaltėlio tapatybė negalėjo būti atskleista dėl amžiaus.

Nors bylą nagrinėjęs teisėjas sutiko panaikinti šį apribojimą, gavęs žiniasklaidos atstovų prašymą, tačiau paauglio advokatai užprotestavo, todėl apribojimas liko galioti iki apeliacijos nagrinėjimo pabaigos.

Karališkasis advokatas Adamas Kane’s teigė, kad apribojimas turi galioti, kad nebūtų neigiamo poveikio A. Azizo reabilitacijai.

Taip pat jis sakė, jog paaugliui buvo diagnozuota paranojinė šizofrenija, įkalinimo įstaigoje prie jo „priekabiavo ir grasino“, todėl jis nebelanko auklėjamųjų užsiėmimų.

Viktorijos Sokolovos užpuolimo vieta

Tačiau vyriausiasis teisėjas lordas Ianas Burnettas ir du kiti vyresnieji teisėjai atmetė A. Azizo apeliaciją , todėl dabar nusikaltėlį galima įvardyti.

Teisėjai taip pat atmetė jo apeliacinį skundą dėl minimalaus įkalinimo laikotarpio, kurio nagrinėjimą A. Azizas stebėjo per kompiuterį jaunųjų nusikaltėlių įkalinimo įstaigoje.

Paauglys neigė savo kaltę trijų savaičių bylos nagrinėjimo metu Vulverhamptono Karūnos teisme, tačiau gruodžio 14 d. prisiekusieji pripažino jį kaltu užpuolus ir nužudžius V. Sokolovą.

Su lietuvaite V. Sokolova, kurią teisme mama pavadino „vienturte“, A. Azizas susisiekė naudodamas „Facebook Messenger“ ir 2018 m. balandžio 11 d. vakare pakvietė ją susitikti Vulverhamptono West parke.

Ji buvo žiauriai sumušta paviljone, tada nutempta 137 metrus prie suoliuko, kur jos kūną vėliau aptiko šunį vedžiojęs žmogus.

Skelbdamas nuosprendį A. Azizui, aukštojo teismo teisėjas Jeremy Bakeris sakė, kad paauglys surengė „išties šokiruojantį“ užpuolimą, prisižiūrėjęs pornografijos ir prisiskaitęs informacijos internete.

A. Azizą užfiksavo vaizdo stebėjimo kameros, kai jis bandė paslėpti nusikaltimo įkalčius – kruvinus drabužius. Paauglys taip pat ištrynė „Facebook“ žinutes ir išmetė aukos telefoną į ežerą.

Viktorijos Sokolovos užpuolimo vieta

Detektyvai mano, kad mergaitę jis užpuolė plaktuku, kurio taip ir nepavyko rasti. Jai skilo kaukolė, buvo pažeistos smegenys ir sutrupinti stuburo slanksteliai.

Teismo metu A. Azizas nerodė jokio gailesčio, nedavė jokių parodymų savo naudai ir tiesiog linktelėjo, kai teisėjas liepė jį nuvesti į kamerą.

Apibūdindama nusikaltimo poveikį, mergaitės mama Karolina Valantinienė sakė, kad Viktorija „turėjo daug gražių ateities planų“: išmokti vairuoti, baigti mokyklą. Taip pat moteris minėjo, jog dukra svajojo apie „nuostabią suknelę mokyklos išleistuvėms“.

Ji pridūrė: „Ne vieną kartą klausiau, kodėl Žemėje yra tokių baisių žmonių. Ar įsivaizduojate, ką reiškia netekti vaiko, daugiau niekada jo nebepamatyti? Ji buvo mano vienturtė duktė. Kažkas išdrįso pakelti prieš ją ranką ir atimti iš manęs. Kodėl?“

Viktorija Sokolova

Lordas I. Burnettas sakė, kad išsamios Apeliacinio teismo sprendimo priežastys bus pateiktos vėliau.

Komentuodama teismo sprendimą, Vakarų Midlandso detektyvė inspektorė Caroline Corfield sakė: „Džiaugiuosi šiandieninio teismo posėdžio rezultatais. Viktorijos žudiko vardo paviešinimas yra labai svarbi naujiena mergaitės šeimai.“