Minėtasis asmuo prieš tai buvo žinomas kaip oro gynybos dalinio Snižnėje (mieste, esančiame arčiausiai „Buk“ raketos paleidimo vietos) vadas. V. Cemachas anksčiau viešai su įvykiais, susijusiais su minėtojo lėktuvo tragedija, siejamas nebuvo. Jis neminimas ir naujausioje ataskaitoje apie separatistus, susijusius su MH17 incidentu. Nepaisant to, neseniai į dienos šviesą iškilo medžiaga, įrodanti, kad jis – mažų mažiausiai labai svarbus įvykių liudininkas, skelbia bellingcat.com.

Pagrobimas ir sulaikymas

V. Cemachas, kaip skelbiama, Ukrainos agentų buvo pagrobtas 2019 metų birželio 27 dieną savo gimtajame Snižnės mieste. Agentai pasirūpino, kad ukrainietis netektų sąmonės; tokios būklės jis, pasitelkus suklastotus dokumentus ir perrengus jį garbaus amžiaus paralyžiuotu asmeniu, sėdinčiu neįgaliojo vežimėlyje, buvo išvežtas iš separatistų kontroliuojamų teritorijų. „Novaja Gazeta“ skelbė, kad jį sulaikyti, esą, buvo gana paprasta, nes pagrobimo metu jis buvo kaip reikiant apsvaigęs nuo alkoholio (vėliau ir jo žmona patvirtino, kad jos sutuoktinis priklausomas nuo svaigiųjų gėrimų).

Po dviejų dienų Kijevo teismas leido prieš V. Cemachą pradėti baudžiamąją bylą, kaltinimuose teigiama, kad jis įtariamas nusikalstama veikla pagal Ukrainos baudžiamojo kodekso 258-3 straipsnio 1 dalį – dėl teroristinės grupuotės ar organizacijos veiklos organizavimo. Tai standartiniai kaltinimai, kuriuos Ukrainos pareigūnai pateikia separatistams. Tokią informaciją patvirtino tiek kaltinamojo advokatas, tiek jo dukra. Kadangi minėtasis asmuo 2014 metų vasarą buvo oro gynybos dalinio vadas, bet atsižvelgiant į faktą, kad Ukrainos specialiosios pajėgos buvo pasirengusios rizikuoti ir sulaikyti asmenį priešo teritorijoje, pagrindinė jo sulaikymo priežastis iš karto ekspertų buvo susieta būtent su MH17.

Liepos 2 dieną Jevgenijus Tinianskis, pareigūnas iš vadinamosios Donecko liaudies respublikos, paskelbė daugiau informacijos apie sulaikymą, įskaitant ir pirmą po sulaikymo darytą V. Cemacho nuotrauką (ją advokatas siuntė jo žmonai), joje matoma sutvarstyta žaizda jam ant kaktos. J. Tinianskis taip pat pateikė V. Cemacho karinės tapatybės kortelės, išduotos 2015 metais, kopiją. Joje nurodoma, kad V. Cemachas vadovavo karinio dalinio 08801 oro gynybos brigadai, geriau žinomai kaip pirmoji Slovjansko brigada. 2014 metų spalio 23 dienos duomenimis, jam suteiktas pulkininko leitenanto laipsnis. Pareigūnas paaiškino, kad iki minėtosios datos V. Cemachas priklausė ne oro gynybos daliniui, o buvo atsakingas tik už nedidelį karinį vienetą savo gimtojoje Snižnėje, o tai reiškia, kad Ukraina, siedama minėtąjį asmenį su MH17 tragedija, klysta. V. Cemacho dukra taip pat neigia, kad jos tėvas iki 2014 metų spalio vadovavo oro gynybos vienetui, o tai reiškia, kad MH17 tragedijos metu jis, esą, tebuvo eilinis karys, atsakingas už patikros postą.

Nepaisant šio konkretaus dokumento, gausu viešai prieinamų įrodymų, jog V. Cemahas tuo metu, kai buvo numuštas Malaizijos keleivinis lėktuvas, buvo atsakingas už oro gynybos dalinį – ir dar iki 2014 metų spalio 23 dienos. Pavyzdžiui, V. Cemacho anketoje socialiniame tinkle „Odnoklassniki“ nurodoma, kad jis oro gynybos pajėgose tarnauja bent jau nuo 2014 metų rugpjūčio, nes tą dieną paskelbtoje nuotraukoje jis matomas valdantis priešlėktuvinį pabūklą ZU-23. Be to, vienoje iš paviešintų nuotraukų matomas žodžių „Priešlėktuvinės raketinės pajėgos, Snižnė“ akronimas, parašytas ant vieno automobilio šono.

Vladimiras Borisovičius Cemachas ant ZU-23 priešlėktuvinio pabūklo
ZU-23 priešlėktuvinis pabūklas

2019 metų liepos 5 dieną, iš karto po V. Cemacho sulaikymo, Igoris Girkinas (dar žinomas kaip Igoris Strelkovas), buvęs vadinamosios Donecko liaudies respublikos gynybos ministras, J. Tiniansko teiginius kategoriškai atmetė. Savo paskyroje VK reaguodamas į sulaikymą, I. Girkinas pareiškė, kad Boryšyčius (tokia V. Cemacho pravardė) iš tikrųjų vadovavo oro gynybai Snižnėje 2014 metų liepos-rugpjūčio mėnesiais. Jis paaiškino, kad minėtasis asmuo į šias pareigas buvo paskirtas Snižnės karinio vado – tuo metu juo buvo arba Jevgenijus Skripnikas, arba jį jau pakeitęs Sergejus Velikorodnas. I. Girkinas taip pat pridūrė, kad V. Cemachas buvo atsakingas ir už mobilias ZU-23 sistemas Semionivkoje – gyvenvietėje netoliese Kramatorsko, kuri mūšio dėl Slovjansko metu tarnavo kaip bazė.

Savo įraše socialiniame tinkle I. Strelkovas ir vėl paneigė, kad separatistai, įskaitant ir V. Cemachą, gali būti susiję su MH17 numušimu. Jis parašė labai kruopščiai apgalvotą tekstą, kuriame teigia, kad Borysyčius nebuvo atsakingas už karinę įrangą, galėjusią numušti MH17. I. Girkinas ir anksčiau yra sakęs, kad separatistai negalėjo numušti minėtojo lėktuvo, tačiau gana įtartinai susilaikė nuo kaltinimų Ukrainai, o tai leidžia daryti išvadą, jog jis netiesiogiai atsakomybę priskiria Rusijos kariuomenei.

Igorio Strelkovo įrašas

V. Cemacho kaip oro gynybos vado pozicija pirmojoje Slovjansko brigadoje taip pat puikiai įsipaišo į I. Girkino naratyvą, nes šią brigadą sudaro daliniai, kuriems nuo Slovjansko mūšio tiesiogiai vadovavo būtent I. Strelkovas. Po to, kai separatistai 2014 metų liepos 5 dieną pasitraukė iš Slovjansko, šie daliniai buvo išsiųsti į Donecką ir prie fronto Mospynėje, Ilovaiske, Šachtarske, Toreze ir Snižnėje. Galiausiai jie, I. Strelkovui 2014 metų rugpjūčio 14 dieną atsistatydinus iš vadinamosios Donecko liaudies respublikos gynybos ministro pareigų, buvo reorganizuoti į pirmąją Slovjansko brigadą.

2019 metų liepos 5 dieną Ukrainos naujienų portale „The Babel“ paskelbta, jog žurnalistai kalbino Ukrainos žvalgybos pareigūnus, kurie pareiškė, kad V. Cemachas, kaip įtariama, buvo susijęs su karinių išteklių gabenimu iš Rusijos. Be to, jis vadovavo ir savo bataliono oro gynybai. „The Babel“ skelbia, kad V. Cemachas oro gynybos batalionui vadovavo nuo 2014 metų birželio 26 dienos. Žurnalistai pridūrė, kad Ukrainos pareigūnai šiuo metu aiškinasi, ar jis buvo susijęs su Ukrainos kariuomenės Su-25 orlaivio numušimu 2014 metų liepą (Ukrainos karinės oro pajėgos tą mėnesį į pietus nuo Snižnės prarado kelis Su-25).

Prieš numušant MH17, informacijos, jog separatistai turi ginkluotės, galinčios numušti dideliame aukštyje skrendančius lėktuvus, nebuvo. Vėliau I. Girkinas parašė, jog jo oro gynybos ginkluotę 2014 metų vasarą sudarė penki „9K38 Igla“, maždaug dešimt Zu-23 dvivamzdžių pabūklų, keli kulkosvaidžiai ir vos gyva „Strela 10“ sistema. Pastaroji į pietus nuo Snižnės buvo dislokuota 2014 metų liepos 16 dieną. Ji matoma ir tuo metu filmuotame interviu su I. Girkinu.

Keliose senose nuotraukose, esančiose V. Cemacho albume, iš sovietinės armijos laikų galima pamatyti ir ZSU-23-4 „Shilka“ – automatinių priešlėktuvinių sistemų. Nuotraukoje matomos sistemos yra ZSU-23-4M2 variantas, kuris sovietų ir Afganistano karui buvo pritaikytas matyti tamsoje. V. Cemachas net keliose nuotraukose įamžintas su šalmu stovintis prie tokios sistemos, o tai reiškia, kad jis minėtojo karo metu galėjo būti jos operatorius ar netgi vietos iš tokių oro gynybos sistemų vadas. Vienoje iš karinės tarnybos laikų nuotraukų užfiksuota ir „Strela 10“, nors jokių tikslių įrodymų, kad jis mokėjo valdyti šią sistemą, nėra.

Vladimiro Borisovičiaus Cemacho nuotraukos Sovietų kariuomenėje
Vladimiro Borisovičiaus Cemacho nuotraukos Sovietų kariuomenėje

Niekur neskelbta filmuota medžiaga

Papildomų įrodymų, jog V. Cemachas atliko vado vaidmenį separatistų priešraketinės gynybos dalinyje, nauja filmuota medžiaga.

2019 metų liepos 6 dieną „Twitter“ naudotojai aptiko ir pasidalino nuorodomis į 2015 metais sukurtą dokumentinį filmą, kuriame – ne vienas interviu su V. Cemachu ir kitais separatistais.

14 dalių dokumentinis filmas „Brolis prieš brolį“ „YouTube“ platformoje buvo paskelbtas 2015 metų birželio 19 dieną regioninio prokremliškos nacionalistinės pusiau opozicinės partijos „Rodina“ skyriaus, kuris filmą sukūrė po „humanitarinio–kultūrinio“ apsilankymo Donbase.

Šeštoje filmo dalyje, nufilmuotoje 2015 metų pradžioje, V. Cemachas kalba apie vadovavimą karinėms operacijoms į pietus nuo Snižnės 2014 metų vasarą. Per interviu jis įvardijamas kaip priešlėktuvinės gynybos vadas, tą patį byloja ir įrašai jo kariniame dienoraštyje, kuris rodomas ir minėtame filme. Pats pirmasis įrašas dienoraštyje darytas 2014 metų liepos 31 dieną, jame jau rašoma apie ZU-23 priešlėktuvinių pabūklų naudojimą.

Netikėtas vaizdinis prisipažinimas

Dar svarbesnis V. Cemacho vaidmens numušant MH17 įrodymas yra filmuota medžiaga, kurioje jis prisipažįsta asmeniškai dalyvavęs slepiant „Buk“ raketų paleidimo sistemą po jos panaudojimo 2014 metų liepos 17 dieną.

Trečia dokumentinio filmo dalis nufilmuota Nikišino kaime, kur V. Cemachas 2015 metų žiemą kovėsi Debalcevės mūšyje. Iš pietų vykdami į Nikišiną, jie stabteli netoliese Petropavlivkos – kaimo, esančio vos už vieno kilometro nuo tos vietos, kur į MH17 pataikė „Buk“ paleista raketa, ir kur nukrito dalis lėktuvo nuolaužų. Tada V. Cemachas prabyla apie tai, kaip buvo numuštas civilis orlaivis.

Vladimiras Borisovičius Cemachas duoda interviu

V. Cemachas: „Taigi, štai čia krito „Boeing“. Pradedant Petropavlivka ir iki pat Hrabovės. Nuolaužos pasklido po didelę teritoriją, kažkur 10 kilometrų... Štai čia, čia nukrito „Boeing“.

Toliau – kalbinančiojo klausimas, kuris akivaizdžiai redaguotas. Iš konteksto aišku, kad jis klausia, ar V. Cemachas norėtų apie „Buk“ raketinės sistemos buvimo pas separatistus tą dieną nekalbėti. Netrukus pokalbio metu V. Cemachas tarsi pripažįsta, jog „Buk“ raketa buvo paleista iš separatistų kontroliuojamos teritorijos, o jo vaidmuo buvo susijęs esu būtinybe po MH17 numušimo paslėpti „Buk“ raketų paleidimo sistemą.

V. Cemachas: „Ne, kodėl gi? Aš jums papasakosiu... Jis sunaikino sušką („Suchoi“ lėktuvą) – na, o vėliau, tą... (V. Cemachas parodo į kamerą, tarsi tikėdamasis, kad ši dalis vėliau bus iškirpta). Jis sunaikino sušką, o tada numušė „Boeing“. Žinau tai. Ištraukiau tą jauną vyruką, ir paslėpiau tą (pypt) („Buk“). Aš jums parodysiu, iš kur jis paleido raketą, ir iš kur jį paėmiau (V. Cemachas juokiasi).

Kalbinęs asmuo: „Ačiū, Iljičiau, labai ačiū“.

V. Cemachas: „Ne, aš labai rimtai, jūs net neįsivaizduojate, kas ten dėjosi“.

Nors objektas, kurį V. Cemachas tvirtina paslėpęs, filmo kūrėjo ir paslėptas, skaitant iš jo lūpų akivaizdu, kad šis taria raidę „U“.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (1184)