„Stebėjome naujojo ministro pirmininko Boriso Johnsono kreipimąsi. Nenorėčiau komentuoti visko, ką jis pasakė, bet galiu priminti jums Europos Sąjungos poziciją, kuri nepakito: mes palaikome mūsų (jau pasiektą) susitarimą – jis yra geriausias, kokį tik galėtumėm sudaryti“, – spaudos konferencijoje kalbėjo Mina Andrejeva.

„Esame pasirengę įrašyti į politinę deklaraciją papildomų elementų, bet neatnaujinsime derybų dėl išstojimo“, – pabrėžė EK atstovė.

Pareigūnė komentavo B. Johnsono pažadą išsiderėti palankesnį Londonui „skyrybų planą“ ir atšaukti kontroversišką apsidraudžiamąją priemonę dėl sienos tarp Airijos ir Šiaurės Airijos statuso (angl. backstop ).

M. Andrejeva nurodė, kad „Brexit“ be sutarties scenarijus reikštų „reikšmingus sukrėtimus piliečiams ir tikriausiai įmonėms...; jie daug smarkiau pasireikštų Jungtinėje Karalystėje nei 27 (ES) valstybių narių“.

Pasak jos, „tai dar viena priežastis pagalvoti apie sklandų išstojimą, kuriuo suinteresuoti absoliučiai visi“.

EK atstovė taip nurodė, kad valstybių pasitraukimą iš bloko reglamentuoja ES teisės aktai, įskaitant atvejus, kai išstojama be susitarimo. Anot jos, Briuselis tikisi, kad Londonas gerbs savo įsipareigojimus dėl įmokų į ES biudžetą.

M. Andrejeva pranešė, kad kadenciją baigiantis Europos Komisijos vadovas Jeanas-Claude'as Junckeris ir B. Johnsonas sutarė artimiausiu metu susitikti, bet kol kas nepateikė konkrečios datos.

„Kalbant apie backstop , šiuo klausimu mūsų pozicija taip pat nepakito. Tikimės, kad Jungtinė Karalystė laikysis savo įsipareigojimų, susijusius su siena“, – pažymėjo M. Andreeva.

B. Johnsonas pasisako už apsidraudžiamojo plano pakeitimus, o jo pirmtakės Theresos May pasiektą „skyrybų sutartį“ vadina nesėkminga.

„Šie Rūmai triskart atmetė mano pirmtakės pasiektą susitarimą dėl išstojimo iš ES. Jo sąlygos yra nepriimtinos šiam parlamentui ir šiai šaliai. Nė viena savo nepriklausomybę vertinanti šalis negalėtų sutikti sudaryti sandorį, dėl kurio netektumėme ekonominės nepriklausomybės ir savivaldos, kaip būtų apsidraudžiamosios priemonės atveju“, – ketvirtadienį kalbėdamas Bendruomenių Rūmuose pareiškė naujasis vyriausybės vadovas.

„Kelias sandorio link numato apsidraudžiamosios priemonės pašalinimą“, – pridūrė jis.

Pasak B. Johnsono, Londonas pasiruošęs derėtis su Briuseliu dėl alternatyvos šiam planui.

Tačiau ES atsisako persiderėti dėl apsidraudžiamosios priemonės, kuri liestų po „Brexit“ išsaugoti ES narės Airijos ir JK priklausančios Šiaurės Airijos sieną atvirą. Šis klausimas yra politiniu ir ekonominiu atžvilgiu svarbus tiek ES, tiek Britanijai.

Remiantis pasiektu susitarimu, apsidraudžiamoji priemonė galėtų būti panaudota tik tuo atveju, jei Londonui ir Briuseliui nepavyktų rasti kitą būdą išlaikyti abiejų Airijų sieną atvirą. Dokumente numatyta, kad Britanijos provincija liks ES muitų sąjungoje ir paklustų didžiajai daliai bloko bendrosios rinkos taisyklių, kol bus pasiektas geresnis susitarimas.

Daugelis Britanijos politikų pasisako prieš tokį planą, manydami, kad jis pakirstų šalies ekonominę ir politinę nepriklausomybę.

„Nepriimtini reikalavimai“

ES vyriausiasis „Brexit“ derybininkas Michelis Barnier ketvirtadienį pareiškė, kad B. Johnsono reikalavimai pakeisti JK ištojimo sutartį yra nepriimtini.

„Ministras pirmininkas Johnsonas pareiškė, jog jeigu sutartį pavyks sudaryti, tai bus atlikta eliminuojant apsidraudžiamąją priemonę. Aišku, tai nepriimtina ir neatitinka ES Tarybos mandato“, – sakoma M. Barnier elektroniniame laiške ES ambasadoriams, su kuriuo susipažino naujienų agentūta AFP.

Kreipdamasis į kitas 27 Bendrijos šalis M. Barnier pažymėjo, kad B. Johnsono kalbos Britanijos parlamente tonas buvo „kovingas“, bet pridūrė, kad premjeras neturi kitų 27 Europos Sąjungos lyderių mandato iš naujo derėtis dėl „Brexit“ sąlygų.

Derybininkas perspėjo, kad B. Johnsono sprendimas sutelkti vyriausybės pastangas į pasiruošimus galimam „Brexit“ be sutarties spalio 31 dieną gali būti mėginimas „didinti spaudimą ES27 vienybei“.

„Brexit“ be susitarimo „niekada nebus ES pasirinkimas, bet visi turime būti pasiruošę visiems scenarijams“, rašo M. Barnier.

Jis taip pat paragino ES nares stebėti kitų Britanijos politinių veikėjų reakciją į griežtą B. Johnsono poziciją.

„Taip pat matau daug stiprių reakcijų į [premjero] kalbą Bendruomenių Rūmuose. Šiuo kontekstu privalome atidžiai stebėti tolesnes politines ir ekonomines reakcijas bei įvykius JK po šios kalbos“, – pažymėjo M. Barnier.

„Bet kokiu atveju, mūsų pusei išlieka būtina išlikti ramiai, laikytis mūsų principų ir taisyklių bei rodyti 27 [narių] solidarumą ir vienybę“, – sakoma jo laiške.