Kažkas paskleidė gandus, kad norint pastatyti Padmos tiltą į pietus nuo Bangladešo sostinės Dakos, reikia paaukoti vaikų. Taip pat sklandė gandai, kad vardan šio 3 mlrd. dolerių vertės projekto sėkmės keliems vaikams nukirto galvas.

Po šitokių gandų įpykusių gyventojų grupelės įvykdė linčo teismą keliems žmonėms, kuriuos įtarė vaikų grobimu.

Tačiau, kaip žurnalistams sakė policijos viršininkas Dakoje Javedas Patwary‘is, nė vienas iš nužudytų žmonių iš tiesų nebuvo kaltas ir negrobė vaikų.

Viena iš nužudytųjų – vieniša dviejų 4 ir 11 m. amžiaus vaikų motina Taslima Begum. Po pasklidusių gandų linčiuotojai iš viso užpuolė 30 asmenų.

Policija sulaikė aštuonis žmones, įtariamus T. Begum žmogžudyste. Dar penki asmenys sulaikyti, įtariami susiję su gandų skleidimu, informavo naujienų agentūra AFP.

Kas tapo aukomis?

Policija praneša, kad vien praėjusią savaitę linčiuotojai nužudė tris žmones.

Praėjusį šeštadienį gauja mirtinai sumušė 42 m. T. Begum, nes įtarė ją vaikų grobimu.

Vietiniai ėmė įtarinėti moterį, kai ji apsilankė vietos mokykloje ir teiravosi, ar būtų galimybė priimti jos vaikus čia mokytis, papasakojo liudytoja Bangladešo naujienų portalui „bdnews24.com“.

Moters nužudymą mačiusi mokytoja sakė, kad nebuvo įmanoma sulaikyti T. Begum užpuolusių žmonių.

Prieš savaitę, praėjus ketvirtadienį, Keranigandže mirtinai sumušė kiek vyresnį nei 30 m. vyrą, o panašaus amžiaus moterį toks likimas ištiko praėjusį šeštadienį Savare, informavo bdnews24.com.

Kaip pradėjo sklisti gandai?

Kaip rašo vietos žiniasklaida, gandai socialiniuose tinklalapiuose ėmė sklisti maždaug prieš dvi savaites. Daugiausia jie plito per įrašus feisbuke ir videomedžiagą „YouTube“ kanale.

Vieno įrašo autorius rašė, neva sulaikytas vyras, nešinas keliomis nukirstomis vaikų galvomis. Anot feisbuko įrašų, „vaikų grobikai slapčia renka vaikų galvas ir jų kraują Padmos tilto statyboms“.
BBC turi kelis tokių gandų ir filmuotų reportažų feisbuke įrašus.

Statomas tiltas per Padmos upę

Trečiadienį vykusioje spaudos konferencijoje J. Patwary‘is pabrėžė, kad tokio pobūdžio įrašai tyčia skleidžiami socialiniuose tinklalapiuose, siekiant sukelti šalyje neramumus. Kaltininkų jis neįvardino.

Kokių priemonių ėmėsi teisėsaugininkai

Policija per žiniasklaidą informuoja apie gandų melagingumą ir įspėja žmones patiems nesiimti vykdyti teisingumo.

Pasak J. Patwary‘o melagingų gandų skleidimu apkaltinti ir uždaryti 25 „YouTube“ kanalai, 60 feisbuko puslapių ir 10 interneto tinklalapių.

Kaimo vietovėse policininkai, siekdami numalšinti gandų skleidimą ir nuraminti žmones, pateikia informaciją per garsiakalbius.

„Informuojame apie gandų nepagrįstumą ir raginame žmones nepanikuoti, – sakė vieno rajono policijos viršininkas.

Vietos žiniasklaida informuoja, kad panašūs gandai ir linčo atvejai, susiję su tilto statybomis, buvo užfiksuoti ir 2010 m.

Neseniai Indijoje irgi buvo žudynių ir žiaurumo protrūkis dėl melagingų gandų apie vaikų grobimą, kurie pasklido per programą „WhatsApp“.