„Sulaikytas nurodytu nusikaltimu įtariamas anksčiau teistas vyras, gimęs 1981 metais Kirgizijos Respublikoje. Šiuo metu sprendžiama, kokią kardomąją priemonę skirti įtariamajam ir ar iškelti jam kaltinimus“, – pažymima institucijos pranešime.

Jame priduriama, kad tyrėjai iš pradžių nagrinėjo skirtingas žmogžudystės versijas, įskaitant susijusias su J. Grigorjevos visuomenine veikla. Pasak jų, šiuo metu esama įrodymų, kad nužudymas buvo įvykdytas dėl buitinių priežasčių.

Tyrėjų duomenimis, neva įtariamasis ir nužudytoji pažinojo vienas kitą.

Naktį į liepos 21 dieną nuo alkoholio apsvaigęs vyriškis susibarė su auka ir ne mažiau kaip aštuonis kartus smogė jai peiliu į nugarą ir veidą. Moteris mirė nuo žaizdų įvykio vietoje.

„Remiantis tyrėjų surinktais duomenimis apie žuvusiąją nustatyta, kad ji gyveno asocialiai, ne kartą vartojo stipriuosius gėrimus, taip pat ir drauge su įtariamuoju“, – pareiškė Tyrimų komiteto atstovai.

Be to, nustatyta, kad įtariamasis birželį užpuolė vieną savo pažįstamą ir pavogė iš jo pinigų bei daiktų.

Protestas Rusijoje po Jelenos Grigorjevos nužudymo

Žmogaus teisių gynėjas Dinaras Idrisovas anksčiau teigė, kad prieš pat mirtį J. Grigorjeva buvo tapusi „smurto auka; ją ne kartą grasinta nužudyti“.

„Lena ir jos advokatas kreipėsi į teisėsaugos tarnybas ir dėl smurto, ir dėl grasinimų, bet policijos aiškios reakcijos nebuvo“, – socialiniame tinkle „Facebook“ parašė D. Idrisovas.

Pasak jo, J. Grigorjeva buvo demokratinio, pacifistinio ir LGBT bendruomenės teises remiančio judėjimo aktyvistė.

Vidaus reikalų ministerija patvirtino, kad nužudytoji kreipėsi į policiją, bet pabrėžė, kad grasinimai nekėlė pavojaus jos gyvybei ir buvo buitinio pobūdžio.

Kiek anksčiau Rusijojs socialiniuose tinkluose buvo pasirodęs sąrašas su LGBT aktyvistų vardais ir pavardėmis, su kuriais raginta susidoroti. J. Grigorjevos pavardė buvo įtraukta į šį sąrašą. Kelios dienos iki J. Grigorjevos nužudymo šis sąrašas buvo pašalintas iš jį platinusios svetainės ir socialinių tinklų paskyrų.