Sekmadienio vakarą Honkonge policija paleido ašarines dujas, kai demonstrantai atmetė vyriausybės prašymus nutraukti dar vieną didelę ir taikią demonstraciją Azijos finansų centro gatvėse. Prieš tai tūkstančiai protestuotojų apsupo Kinijos ryšių tarnybą ir išniekino nacionalinį herbą – šis veiksmas, pasak Pekino vyriausybės atstovo, „rimtai užginčijo“ centrinės valdžios autoritetą.

Maždaug tuo pat metu grupės vyrų, dėvinčių baltus marškinius ir chirurgines kaukes, puldinėjo metro keleivius Un Longo rajone, už kelių kilometrų nuo sienos su kontinentiniu metropoliu Šendženu. Nors niekas nebuvo suimtas ir kol kas nėra aišku, kas buvo užpuolikai, grupės puldinėjo žmones, vilkinčius juodai – sutartine demonstrantų spalva. Tarp dešimčių sužalotų per susidūrumus buvo ir opozicijos įstatymų leidėjas bei keletas žurnalistų.

Pirmadienį vykusioje spaudos konferencijoje Honkongo vyriausioji pareigūnė Carrie Lam pasmerkė tiek protestuotojus, kurie apsupo ryšių tarnybą, tiek Un Longo užpuolikus, žadėdama ištirti abu incidentus.

„Mes kategoriškai nepritariame tokio pobūdžio smurtiniams veiksmams, – teigė C. Lam, kuriai paantrino policijos pajėgų vadas Stephenas Lo ir kiti pareigūnai. – Leiskite dar kartą pabrėžti: smurtas problemų neišsprendžia. Dėl tvarkos pažeidimų galiausiai nukenčia visas Honkongas ir jo žmonės.“ Ji taip pat pridūrė, kad valdžios institucijos bando rasti pagrindinę visuomenės pykčio priežastį.

Carrie Lam

Eismas aplink Kinijos ryšių tarnybą ir Šeung Vano rajone jau atnaujintas, protesto ženklų beveik nematyti. Gatvių valymo mašinos valo netoliese esančius šaligatvius su išluptomis plytelėmis. Grafičiai ant ryšių tarnybos sienos uždengti juodos spalvos plastiku, o nacionalinis herbas pakeistas nauju. Honkongo vyriausybės būstinė pirmadienį buvo atidaryta.

Ryšių tarnybos direktorius Wangas Zhiminas pirmadienį pareiškė, kad chaosas mieste negali ilgiau tęstis, o protestuotojų veiksmai biure apibūdinami kaip „piktavališki ir pavojingi“.

Audra kaupiasi

Incidentai neleidžia ignoruoti fakto, kad buvusioje britų kolonijoje kaupiasi politinė krizė. Honkongą ištisas savaites krečia masinės demonstracijos ir neramumai, įskaitant anksčiau šį mėnesį vykusias kratas teisėkūros rūmuose. Tai, kas prasidėjo kaip iš esmės neorganizuoti veiksmai, siekiant užkirsti kelią teisės aktams, numatantiems gyventojų ekstradiciją į žemyną, pavirto ilgu reikalavimų sąrašu – nuo policijos taktikos nagrinėjimo iki tiesioginio balsavimo, kuriuo būtų nuversta Kinijos statytinė C. Lam.

Pastebima vis daugiau ženklų, kad chaosas atsiliepia ir ekonomikai. Honkongo mažmeninės prekybos vadovų asociacija praėjusią savaitę teigė, kad „dauguma narių“ pranešė, jog tarp birželio pabaigos ir pirmosios liepos savaitės vidutinės pajamos iš pardavimų sumažėjo nuo kelių iki keliolikos procentų. Privatūs bankininkai Singapūre atsakinėja į nesibaigiančias Honkongo investuotojų užklausas, kuriose išreiškiamas nerimas dėl ilgalaikio krizės poveikio, praėjusią savaitę pranešė „Bloomberg“.

Liepos 21-osios protestas Honkonge

Protestai vyko nepaisant didžiulio karščio ir primygtinio C. Lam tvirtinimo, kad jos kontroversiškas įstatymo projektas yra „miręs“. Taikaus sekmadienio protesto etapo organizuotojas, Civilinis žmogaus teisių frontas (CHRF) pranešė, kad į jį susirinko 430 000 žmonių – skaičius, kuris būtų buvęs istoriškai didelis, jei ne praėjusio mėnesio eitynės, sutraukusios daugiau nei milijoną gyventojų. Policija pareiškė, kad per patį piką mitinguotojų buvo tik 138 000.

Kingstonas Cheungas, 17 metų studentas, dalyvavęs visuose protestuose nuo birželio 9 d., teigė, kad sekmadienį žygiavo norėdamas išreikšti pasipiktinimą tuo, kaip vyriausybė tvarkėsi su ankstesniais protestais. „Protestų dėmesys buvo sutelktas į ekstradicijos įstatymo projektą, tačiau pradedame matyti, kad vyriausybė ir policija su jais elgėsi neteisingai“, – sakė jis.

Savaitgalis taip pat atskleidė augantį opozicijos pasipriešinimą protestuotojų grupėms: daugiau nei 100 000 žmonių dalyvavo šeštadienio ralyje, remiančiame Honkongo vyriausybę ir policiją.
Kinijos komunistų partijos leidinio „People's Daily“ redakcija pirmadienį įspėjo, kad ryšių tarnybos protestuotojai „atvirai užginčijo centrinės valdžios autoritetą“.

Praėjusią savaitę „South China Morning Post“ straipsnyje buvo rašoma, kad Kinijos pareigūnai, atsakingi už tvarką Honkonge, šalies lyderiams stengiasi pristatyti išsamią krizės sprendimo strategiją. Valdžios institucijos atmetė bet kokią karinę intervenciją ir sutarė, kad stabilumui palaikyti ir protestuotojų ketinimams atskleisti užteks policijos pajėgų, pranešė laikraštis, cituodamas asmenis, susipažinusius su diskusijų turiniu.

Liepos 21-osios protestas Honkonge

Šeštadienį pramoniniame Tsuen Vano rajone buvo suimti trys vyrai, iš kurių konfiskuoti sprogmenys, padegamieji įtaisai ir kiti ginklai, teigiama policijos pranešime.

Bernardas Chanas, vyriausiasis C. Lam patarėjas ir miesto vykdomosios tarybos narys, elektroniniame laiške „Bloomberg“ pranešė, kad vyriausybė ne kažin ką daugiau gali padaryti, kad patenkintų protestuotojų lūkesčius. „Vyriausybė jau sustabdė įstatymo projektą, o C. Lam labai aiškiai pasakė, kad įstatymo projektas miręs, – teigė B. Chanas. – Nematau jokių galimybių šiuo metu ar ateityje šį įstatymo projektą pakartoti.“

Protestuotojai nusprendė apsupti ryšių tarnybą po to, kai policija atsisakė leisti CHRF tęsti eitynes už Van Čajaus rajono ribų, drausdama mitinguotojams praeiti pro pagrindinius miesto vyriausybės pastatus.

Protestuotojai nusiaubė ryšių tarnybos eksterjerą ir perskaitė reikalavimų sąrašą, o tada atsitraukė, vengdami konfrontacijos su pasirodžiusia policija. Riaušių policija nusivijo juos iki teritorijos, esan
ios netoli keltų terminalo į Makau, kur paleido ašarines dujas, kad išsklaidytų demonstrantų minią.
Toli nuo pagrindinių demonstracijų mažiausiai 45 žmonės buvo sužeisti muštynėse su vyrų grupėmis Un Longo rajone: užpuolikai, regis, taikėsi į protestuotojus, grįžtančius iš ralio, pranešė „Radio Television Hong Kong“. Tarp sužeistųjų buvo ir Lamas Cheuk-tingas, demokratų partijos įstatymų leidėjas.

Politikas teigė, kad nerimauja, jog agresoriai – tarp kurių buvo ir dvidešimtmečių, ir šešiasdešimtmečių – gali turėti ryšių su triados gaujomis.