Dar viena susidorojimo su Rusijos opozicijos atstovais operacija surengta artėjant Maskvos vietos valdžios rinkimams, kuriuose siekia dalyvauti opozicionieriai, ir smunkant prezidento Vladimiro Putino populiarumo reitingams.

Praėjusį šeštadienį daugiau kaip 22 tūkst. žmonių susirinko vienoje Maskvos aikštėje į didžiausią tokią demonstraciją per kelerius metus, augant visuomenės pasipiktinimui dėl valdžios atsisakymo įregistruoti populiarius nepriklausomus kandidatus.

A. Navalnas ragino liepos 27-ąją prie Maskvos merijos surengti dar didesnį mitingą, jei rinkimų pareigūnai atsisakys registruoti opozicijos kandidatus.

Opozicija savo ruožtu pranešė, kad rusų pareigūnai pradėjo naują susidorojimo kampaniją, kad sužlugdytų tokius planus.

Trečiadienio vakarą policija surengė kratas A. Navalno sąjungininkų ir nepriklausomais kandidatais rugsėjo 8-osios rinkimuose siekusių tapti Dmitrijaus Gudkovo ir Ivano Ždanovo namuose. Jie sako, kad rinkimuose jiems neleista dalyvauti abejotinu pagrindu.

D. Gudkovo tėvas ir buvęs įstatymų leidėjas Genadijus Gudkovas sakė, kad apie 10 asmenų apieškojo jo sūnaus butą ir norėjo išsivežti jį apklausai.

„Niekšai“, – parašė G. Gudkovas socialiniame tinkle „Twitter“ ir vienoje iš virtinės emocingų žinučių nurodė, kad vienas tyrėjas taip pat nori ryte apklausti jį patį.

„Po Gudkovo tyrėjai atvyko apieškoti Ivano Ždanovo (namų). Naktį – kas tiesiogiai pažeidžia įstatymus“, – tviteryje parašė Ilja Jašinas, žymus opozicijos politikas, taip pat siekiantis tapti kandidatu vietos valdžios rinkimuose.

Naktiniai reidai susiję su nauja baudžiamąja byla dėl trukdymo rinkimų pareigūnams, iškelta po to, kai pastarosiomis dienomis A. Navalno sąjungininkai ir paprasti maskviečiai surengė virtinę piketų ir mitingų prie Maskvos rinkimų komisijos būstinės ir kitose sostinės vietose.

Už tai protestų organizatoriams gresia iki penkerių metų kalėjimo.

Anksčiau trečiadienį tyrėjai sakė ketinantys „apklausti neteisėtų mitingų ir piketų organizatorius ir dalyvius“.

Pasak Tiriamojo komiteto, per šiuos protestus nuskambėjo „grasinimų panaudoti smurtą prieš rinkimų komisijų narius“.

Raginimas protestuoti

Anksčiau trečiadienį Maskvos teismas A. Navalnui skyrė 30 parų arešto už raginimus surengti neteisėtą mitingą.

A. Navalno Maskvos biuro koordinatorius Olegas Stepanovas taip pat buvo sulaikytas, jam skirtos aštuonios paros arešto.

43-ejų A. Navalnas buvo sulaikytas trečiadienio rytą, kai išėjo iš namų Maskvoje pabėgioti ir nupirkti gėlių žmonai jos gimtadienio proga.

„Žmonės teisingai sako, kad sportas ne visada sveika“, – pajuokavo V. Putino pagrindinis oponentas.

Anksčiau šį mėnesį A. Navalnas jau buvo atlikęs 10 parų laisvės atėmimo bausmę už numanomus protestų organizavimo įstatymo pažeidimus.

Opozicijos kandidatai įnirtingai kovojo, kad būtų įtraukti į balsalapius, siekdami pasinaudoti visuomenės nepasitenkinimu smunkant V. Putino populiarumo reitingams ir tvyrant pykčiui dėl prastėjančios gyvenimo kokybės bei nepažabotos korupcijos.

Kiekvienam iš jų teko surinkti maždaug 5 000 šalininkų parašų, kad galėtų dalyvauti rinkimuose.

Tačiau šią savaitę pareigūnai atsisakė juos įregistruoti, kaltindami opozicionierius suklastojus dalį parašų.

Antradienį šie politikai susitiko su Rusijos centrinės rinkimų komisijos pirmininke Ela Pamfilova, kuri pripažino, kad susidariusi padėtis yra „nesąžininga“.

Tačiau derybos su pirmininke nedavė jokių rezultatų, pažymėjo opozicija.

„Merija bijo“

Šeštadienio mitingas Maskvoje buvo didžiausia tokia demonstracija nuo 2012-ųjų, kai dešimtys tūkstančių žmonių protestavo dėl sukčiavimo per parlamento rinkimus.

I. Jašinas išreiškė viltį, kad A. Navalno areštas „mobilizuos“ žmones.

„Tiesiog pagalvokit: reikalavimas tiesiog įtraukti į balsalapius opozicijosb atstovų aktyvuoja jėgos scenarijų“, – parašė I. Jašinas socialiniame tinkle „Facebook“.

Dar vienas balotiruotis siekiantis politikas Konstantinas Jankauskas pareiškė, kad savo veiksmais valdžia siekia atgrasyti gyventojus nuo dalyvavimo šeštadienį numatytame mitinge.

„Tai reiškia, kad merija bijo, kad gali išeiti daug žmonių“, – „Twitter“ parašė jis.

Politikos komentatorius Aleksandras Kynevas mano, kad valdžia imasi naujos susidorojimo kampanijos, siekdama užkirsti kelią naujai protestų bangai.

„Jei tai nepadės ir šeštadienį pasirodys daug žmonių, jie galvos, ką daryti toliau“, – sakė jis naujienų agentūrai AFP.