Bendras patruliavimas išprovokavo Vašingtono pagrindinių sąjungininkių šiame regione pasipiktinimą: tiek Tokijas, tiek Seulas tvirtino, kad vienas rusų lėktuvas pažeidė jų oro erdvę.

Seulas nurodė, kad Rusijos karo lėktuvas dukart įskrido į Pietų Korėjos oro erdvę ties ginčijamomis Dokdo (Liankūro) salomis, į kurias pretenzijas taip pat reiškia Japonija, vadinanti jas Takešimos salomis. Pietų Korėja pakėlė savo naikintuvus, paleidusius apie 360 įspėjamųjų šūvių į rusų žvalgybos lėktuvą.

Tokijas atsakydamas taip pat pakėlė savo naikintuvus.

„Tai labai svarbus dalykas, nes jis rodo abiejų šalių įsitikinimą, kad jų oro pajėgos gali koordinuoti tokio pobūdžio patruliavimą, bet regione jis beveik neabejotinai bus pripažintas destabilizuojančiu“, – sakė analitinio centro „RAND Corporation“ vyriausiasis politikos analitikas Lyle'as Morrisas.

Kinijos ir Rusijos ryšiai pastaruoju metu darėsi vis glaudesni. Abi šalys yra surengusios bendrų karinių pratybų, bet pastarosios yra ypač politiškai reikšmingos, nes jos vyko virš ginčijamų salų, tapusių diplomatinės trinties tarp Japonijos ir Pietų Korėjos viena iš priežasčių.

Seule dirbantis analitikas Ahn Chan-ilas sakė naujienų agentūrai AFP, kad ginčijama oro erdvė buvo „sąmoningai“ pažeista.

„Kinija ir Rusija siekia tapti atsvara Vašingtonui, sprendžiant Šiaurės Korėjos branduolinius klausimus, – pridūrė jis. – (Jos) drumsčia ramybę, kad įgytų dominavimą regione, provokuodamos Vašingtono dvi svarbias sąjungininkes.“

Maskva ir Pekinas neigė, kad šios pratybos buvo nukreiptos prieš kitas šalis arba kad per jas buvo pažeista ginčijama oro erdvė. Vis dėlto analitikai pripažįsta, kad šis žingsnis buvo provokuojamas ir nukreiptas prieš pagrindines JAV sąjungininkes regione.

Sidnėjuje veikiančio Macquarie universiteto Kinijos tyrėjas Adamas Ni sakė, jog taip pat reikšminga kad tarp bendrame patruliavime dalyvavusių orlaivių buvo branduolinį ginklą galinčių nešti lėktuvų – du kinų H-6K ir du rusų Tu-95.

„Taigi, tai siunčia papildomą žinią, – sakė jis. – Manau, tai yra išties didžiulis postūmis regiono saugumo panoramos atžvilgiu.“

Iššūkis JAV

2018 metais Maskvos ir Pekino apyvarta išaugo 25 proc., palyginus su ankstesniais metais. Be to, Kinijos prezidentas Xi Jinpingas, birželį susitikęs su Rusijos vadovu Vladimiru Putinu, pareiškė, kad šis lyderis yra „geriausias jo draugas“.

Analitikai atkreipia dėmesį, kad šis bendradarbiavimas gilinamas ne vien ekonomikos lygiu, bet ir vystoma platesnė partnerystė, keičianti nusistovėjusią padėtį.

„Tai taip pat siunčia signalą, jog Rusijos ir KLR (Kinijos Liaudies Respublikos) bendrumas pasiekė pakankamą brandą, kad jos dabar galėtų vykdyti bendrą patruliavimą“, – sakė Vašingtone įsikūrusio Pasaulinio Taivano instituto vyresnysis mokslo darbuotojas J. Michael'as Cole'as, dirbantis Taibėjuje.

„Tai, mano nuomone, yra tiesioginis iššūkis JAV aljansų sistemai Indijos ir Ramiojo vandenyno regione“, – pridūrė jis.

Bendras patruliavimas buvo surengtas likus dienai iki Kinijos naujo nacionalinio gynybos plano paskelbimo. Jame sakoma, būtina plėtoti alternatyvius karinius pajėgumus, o ne vien palaikyti didelį karių skaičių.

Kinijos kariuomenė yra didžiausia pasaulyje ir pagal finansavimo dydį nusileidžia tik JAV. Tačiau naujajame plane sakoma, kad karo metodai krypsta „protingo kariavimo“ link – vis plačiau naudojamas dirbtinio intelekto, didžiųjų duomenų, debesijos technologijos ir ultramoderni ginkluotė.

Gynybos ministerijos atstovas Wu Qianas sakė, kad bendros pratybos „atėjus naujai epochai pakylės Kinijos ir Rusijos karinius ryšius į naujas istorines aukštumas“.

Vis dėlto abiejų šalių partnerystė ne visuomet būna sklandi.

Pasak A. Ni sakė, kad abi galiūnės „kai kuriais atžvilgiais vis dar nepasitiki viena kita“, bet „turi bendrą numanomą saugumo iššūkį – Jungtines Valstijas“.

Analitikai prognozuoja, kad ateityje Maskva ir Pekinas rengs daugiau bendrų operacijų.

„Tai yra natūrali plėtra, pastaraisiais metais augant bendroms karinėms pratyboms tarp Rusijos ir KLR“, – sakė J. M. Cole'as.

„Tai sako: „Jeigu JAV, Japonija ir KR (Korėjos Respublika) gali daryti tokius dalykus, kodėl negalime mes?“, - pridūrė jis.