Borisas Johnsonas trečiadienį pažadėjo, kad jo šalis spalio 31-ąją išstos iš Europos Sąjungos – be „jokių jeigu, jokių bet“ – ir įrodys, kad „abejojantys, nelaimių šaukliai ir paniurėliai“ yra neteisūs.

Rūmai išplatino nuotrauką, kurioje B. Johnsonas matyti spaudžiantis ranką monarchei ir jai nusilenkiantis.

B. Johnsono, tapusio 14-uoju Britanijos premjeru per Elizabeth II viešpatavimą, kortežas buvo trumpam sustabdytas klimato protestuotojų, susikibusių į grandinę ir užtvėrusių gatvę su transparantu „Klimato nepaprastoji padėtis“.


„Brexit“ žada spalio 31-ąją

Naujai paskirtas Jungtinės Karalystės ministras pirmininkas Borisas Johnsonas trečiadienį pažadėjo, kad jo šalis spalio 31-ąją išstos iš Europos Sąjungos – be „jokių jeigu, jokių bet“ – ir įrodys, kad „abejojantys, nelaimių šaukliai ir paniurėliai“ yra neteisūs.

Kalbėdamas prie savo naujosios rezidencijos Dauningo gatvėje tuojau po to, kai buvo oficialiai paskirtas karalienės Elizabeth II (Elzbietos II), B. Johnsonas pažadėjo, kad bus sudaryta nauja „Brexit“ sutartis su Briuseliu, nors ES pareigūnai pakartotinių derybų galimybę iki šiol atmesdavo.

B. Johnsonas buvo vienas svarbiausių veikėjų per 2016 metų „Brexit“ referendumo kampaniją.

Kai buvo paskirtas premjeru, savo įžanginėje kalboje B. Johnsonas išdėstė savo uždavinius ir tvirtino, kad plebiscito dėl išstojimo iš ES rezultatai privalo būti gerbiami.

„Parengsime naują sutartį. Geresnę sutartį, maksimaliai padidinsiančią „Brexit“ [teikiamas] galimybes“, – sakė 55 metų politikas.

„Visiškai pasitikiu, kad per 99 dienas mes būsime tai perkandę, – pridūrė jis. – Britanijos žmonėms jau nusibodo laukti.“

Naujasis valdančiosios Konservatorių partijos lyderis per beveik 12 minučių trukusį kreipimąsi taip pat paskelbė virtinę pareiškimų dėl vidaus politikos.

„Prisiimsiu asmeninę atsakomybę už pokyčius, kuriuos noriu pamatyti“, – kalbėjo B. Johnsonas, stebint jo partnerei Carrie Symonds ir grupei padėjėjų

„Nesukit galvos dėl backstop (apsidraudžiamosios priemonės dėl sienos tarp Airijos ir Šiaurės Airijos statuso): atsakomybės kitiems nepermetinėsim“, – pabrėžė jis.

„Jeigu yra vienas dalykas, iš tikrųjų smukdęs verslo pasitikėjimą, tai nėra mūsų priimti sprendimai – tai mūsų atsisakymas priimti sprendimus“, – pridūrė B. Johnsonas.

Prieš tai Th. May atsistatydino iš premjerės pareigų. Karalienė popietę Bakingemo rūmuose priėmė jos atsistatydinimo prašymą.

62-ejų konservatorių politikė trumpa kalba prie savo rezidencijos atsisveikino su britais. Ji padėkojo ypač savo vyrui Philipui, kuris visuomet ją palaikė.

Paskutinėje savo kalboje parlamente kaip premjerė Th. May sakė: „Esu tikra, kad tarp moterų šiuose rūmuose yra būsima ministrė pirmininkė, galbūt daugiau nei viena“. Iki šiol Didžioji Britanija turėjo tik dvi premjeres – Th. May ir Margaret Thatcher.

Parlamentarai Th. May plojo stovėdami.

Tuo tarpu savo postus paliko ir keli britų vyriausybės nariai: iždo kancleris Philipas Hammondas, teisingumo sekretorius Davidas Gauke‘as ir tarptautinės plėtros sekretorius Rory‘is Stewartas. Šie torių politikai jau praėjusiomis savaitėmis paskelbė apie šį žingsnį, jei B. Johnsonas taps premjeru.

B. Johnsonas, anot žiniasklaidos, planuoja didelį vyriausybės pertvarkymą, į kabinetą jis ketina pakviesti daug „Brexito“ griežto kurso šalininkų. Manoma, kad B. Johnsonas bent jau kelias naujų vyriausybės narių pavardes paskelbs trečiadienį.

ES vyriausiasis „Brexito“ derybininkas apie Johnsoną: manau, jis yra gudrus

Europos Sąjungos „Brexito“ derybininkas Michelis Barnier‘as pareikalavo iš naujojo britų premjero Boriso Johnsono aiškumo dėl išstojimo iš ES kurso. „Mes džiaugiamės, kad galėsime išgirsti, ko nori naujasis ministras pirmininkas B. Johnsonas, - sakė M. Barnier‘as stočiai BBC. – Kokius sprendimus priims Jungtinė Karalystė?“

B. Johnsonas reikalauja pakeisti su ES išsiderėtą „Brexito“ sutartį, tačiau Briuselis tai atmeta. Esant reikalui, B. Johnsonas pasiryžęs spalio 31-ąją išvesti Jungtinę Karalystę iš ES ir be sutarties.

M. Barnier‘as pabrėžė, kad tai „labai svarbus momentas „Brexitui“. ES esą niekad nesiryžtų išstojimui be sutarties. „Tačiau mes tam pasiruošę“, - sakė derybininkas. Jis teigė mėginsiąs „labai konstruktyviai“ bendradarbiauti su britų vyriausybe, „kad būtų palengvintas išstojimo sutarties ratifikavimas“.

Paklaustas, ką mano apie B. Johnsoną, prancūzas sakė sutikęs jį tik kartą per olimpinių žaidynių atidarymą Londone 2012 metais. „Mes su juo dirbsime, - pabrėžė M. Barnier‘as. – Manau, kad jis yra gudrus“.