„Kinija netoleruos svetimų jėgų kišimosi į Honkongo reikalus“, - antradienį Pekine sakė Užsienio reikalų ministerijos atstovė Hua Chunying. „Svetimos jėgos“ neturi „plėšyti“ Honkongo. Ypač JAV vyriausybė paraginta „kiek įmanoma greičiau atitraukti savo purvinas rankas nuo Honkongo“.

Užsienio reikalų ministerijos atstovė pareiškė abejones, ar Honkongo gyventojai „britų kolonializmo metais“ turėjo laisvę rengti protesto mitingus. Ji pridūrė, kad „nuo tada, kai Honkongas vėl buvo suvienytas su Kinija“, specialiojo administracinio regiono gyventojai įgijo „iki tol neregėtas laives ir teises“.

Kinija 1997-aisiais, perduodant jai Honkongą, pažadėjo Londonui, kad buvusioje britų kolonijoje mažiausiai 50 metų bus išsaugotos tokios pagrindinės teisės, kaip nuomonės ir spaudos laisvė. Stiprėjantis Honkongo opozicinis judėjimas kaltina vyriausybę vis labiau nepaisant principo „viena šalis, dvi sistemos“. Pastarieji protestai įsiplieskė dėl įstatymo, kuris turėjo lesti asmenų ekstradiciją iš Honkongo į žemyninę Kiniją.