Toliau pateikiame kai kurias pirmines britų ir užsienio reakcijas į B. Johnsono pergalę.

„Jis bus puikus“

„Sveikinimai Borisui Johnsonui tapus naujuoju Jungtinės Karalystės ministru pirmininku. Jis bus puikus!“ – socialiniame tinkle „Twitter“ parašė Donaldas Trumpas.

JAV prezidentas yra pasiskelbęs dideliu B. Johnsono gerbėju ir praėjusią savaitę prognozavo, kad jis sutvarkys „katastrofą“, kurią, pasak D. Trumpo, sukėlė darbą baigianti britų premjerė Theresa May, bandydama išvesti Britaniją iš ES.

„Jis – kitoks žmogus, bet sakoma, kad ir aš kitoks žmogus. Mes gerai sutariam. Galvoju, kad mūsų santykiai bus labai geri“, – žurnalistams sakė D. Trumpas.

„Laukia sunkus metas“

„Sveikinimai Borisui Johnsonui, nominuotam ministru pirmininku, – Paryžiuje sakė būsimoji Europos Komisijos pirmininkė Ursula von der Leyen. – Tikiuosi palaikyti su juo gerus darbinius santykius.“

„Yra daug įvairių ir sunkių klausimų, kurių reikia imtis drauge. Mūsų laukia sunkus metas“, – pažymėjo U. von der Leyen.

„Tikimės konstruktyviai dirbti su premjeru Borisu Johnsonu, kai jis pradės eiti pareigas, kad palengvintume Išstojimo susitarimo ratifikavimą ir pasiektume tvarkingą „Brexit“, – tviteryje parašė ES derybininkas Michelis Barnier.

„Taip pat esame pasirengę pertaisyti sutartą deklaraciją dėl naujos partnerystės pagal EUCO (ES Tarybos) rekomendacijas“, – sakė M. Barnier, paminėdamas neįpareigojamą politinį planą dėl būsimų ES ir JK ryšių, kurį Th. May pasirašė lapkritį.

Darbą baigiantis Europos Komisijos pirmininkas Jeanas-Claude'as Junckeris taip pat pasveikino B. Johnsoną, sakė atstovė.

„Pirmininkas nori dirbti su premjeru geriausiai, kaip tik įmanoma, o nuo tolesnių komentarų susilaikysiu, nes naujienos ką tik pasirodė“, – sakė atstovė.

„Nesiekia konfrontacijos“

„Sveikinu savo buvusį kolegą @BorisJohnson tapus JK premjeru“, – tviteryje parašė Irano užsienio reikalų ministras Mohammadas Javadas Zarifas.

Šiuo metu tarp jo šalies ir Britanijos tvyro didelė priešprieša dėl naftos tanklaivių sulaikymo.

„Iranas nesiekia konfrontacijos. Bet mes turime 1 500 mylių (2,4 tūkst. km) Persijos įlankos pakrančių. Tai mūsų vandenys ir mes juos ginsime“, – pabrėžė M. J. Zarifas.

„Glaudžiai koordinuojame“

„Sveikinu Borisą Johnsoną ir paskambinsiu jam, kai jis oficialiai bus ministras pirmininkas“, – sakė Prancūzijos prezidentas Emmanuelis Macronas.

„Labai noriu kuo greičiau dirbti su juo, ne tik Europos temomis ir dėl derybų, susijusių su „Brexit“, tęsimo, bet ir tarptautiniais klausimais, kuriais mes glaudžiai koordinuojame [veiksmus] su Britanija ir Vokietija... Pavyzdžiui, dėl situacijos Irane“, – pažymėjo jis.

„Bankininkų draugas“

B. Johnsonas Konservatorių partijos vidaus rinkimus su 92 153 balsais laimėjo „pažadėjęs mažinti mokesčius turtingiausiesiems, vaizduodamas save bankininkų draugu ir stumdamas žalingą „Brexit“ be sutarties“, sakė pagrindinės opozicinės Leiboristų partijos lyderis Jeremy Corbynas.

„Bet jis nelaimėjo mūsų šalies paramos“, – rašė jis tviteryje.

„Johnsono „Brexit“ be sutarties reikš darbo vietų naikinimą, didesnes kainas parduotuvėse ir riziką, kad mūsų NHS (Nacionalinė sveikatos tarnyba) bus parduota JAV korporacijoms pagal nenormaliai palankų susitarimą su Donaldu Trumpu“, – perspėjo J. Corbynas.

„Mūsų šalies žmonės turėtų per visuotinius rinkimus spręsti, kas taps ministru pirmininku“, – pridūrė jis.

„Žūtbūtinai“

„Linkiu Borisui Johnsonui sėkmės kaip premjerui dėl jo pažado „žūtbūtinai“ įvykdyti „Brexit“ spalio 31 dieną“, – sakė britų „Brexit“ partijos lyderis Nigelas Farage'as.

„Žūtbūtinai“ pasakytina ne tik dėl „Brexit“, bet ir dėl Konservatorių partijos ateities. Ar jis turi drąsos tesėti [pažadus] šaliai?“ – „Twitter“ rašė N. Farage'as.