Vadinamąjį Bendrąjį išsamių veiksmų planą (JCPOA) ištiko žlugimo pavojus, Jungtinėms Valstijoms pernai pasitraukus iš susitarimo ir grąžinus Iranui griežtas sankcijas, kurie yra Vašingtono vykdomos „maksimalaus spaudimo“ kampanijos dalis.

„Buvo sutarta surengti neeilinį JCPOA jungtinės komisijos susitikimą liepos 28 dieną Vienoje“, – pranešė Irano užsienio reikalų ministerija.

Susitikimas vyks viceministrų ir politinių direktorių lygiu, rašoma ministerijos išplatintame pareiškime anglų kalba.

Jame priduriama, kad Europos šalys paprašė aptarti „naują padėtį“, turint omeny, kad Iranas, reaguodamas į JAV pasitraukimą, nusprendė nebevykdyti dalies pagal susitarimą prisiimtų įsipareigojimų.

Gegužės 8 dieną Iranas paskelbė, kad nesilaikys tam tikrų JCPAO numatytų jo branduolinės programos apribojimų, nebent likusios signatarės – Didžioji Britanija, Kinija, Prancūzija, Vokietija ir Rusija – padėtų Teheranui apeiti JAV sankcijas, ypač su prekybos nafta susijusius draudimus.

Šiitiška respublika taip pat pagrasino imtis naujų priemonių.

Iranas neseniai viršijo branduoliniame susitarime nustatytą urano sodrinimo ribą, taip pat urano ir sunkiojo vandens atsargų limitą.

Šalies pasiektas 4,5 proc. urano sodrinimo lygis yra nepakankamas, kad medžiaga galėtų būti panaudota branduoliniams ginklams. Atominiams užtaisams reikalingas uranas, prisodrintas bent iki 90 procentų.

Iranas dar nepatikslino, kokių tolesnių veiksmų gali imtis, ir nekart pabrėžė galintis atšaukti savo veiksmus vos „per kelias valandas“, jei partneriai europiečiai vykdys savo įsipareigojimus.