Agentūros „sėkmingai išardė (CŽV) šnipų tinklą liepos 18 dieną“, Teherano žurnalistams sakė Irano žvalgybos ministerijos Kontržvalgybos skyriaus vadovas, kurio tapatybė nebuvo atskleista.

„Kai kuriems iš jų buvo skirtos mirties bausmės, o kitiems – griežtos laisvės atėmimo bausmės“, – pridūrė pareigūnas.

Tokia žinia nuskambėjo tarp Irano ir JAV tebetvyrant didelei įtampai, Vašingtonui pernai pasitraukus iš 2015 metais sudaryto daugiašalio susitarimo dėl Teherano branduolinės programos ir grąžinus šiitiškai respublikai skaudžias ekonomines sankcijas.

Įtariamieji buvo „įdarbinti jautrių ir svarbių centrų, taip pat su jais susijusių privataus sektoriaus bendrovių, kur jie dirbo kontraktininkais ir konsultantais“, pareiškė kontržvalgybos vadovas.

Pasak jo, iš viso buvo nustatytos 17 žmonių tapatybės – visi jie yra iraniečiai, veikę nepriklausomai vienas nuo kito.

Dalis įtariamųjų buvo užverbuoti pakliuvę į „vizų spąstus“, esą paspęstus amerikiečių žvalgybos į JAV siekiantiems keliauti iraniečiams.

„Kai kurie (nuteistieji) buvo užverbuoti pateikę prašymą išduoti vizą. Iš kitų CŽV buvo atėmusi vizas ir spaudė juos, žadėdama pratęsti dokumentų galiojimą“, – sakė iraniečių kontržvalgybos vadovas.

Iranas birželį paskelbė likvidavęs su CŽV siejamą šnipų tinklą.

„Išnagrinėję įkalčius Amerikos žvalgybos tarnybose neseniai aptikome naujų amerikiečių užverbuotų asmenų ir išardėme naują tinklą“, – remdamasi vienu Žvalgybos ministerijos pareigūnu tuomet pranešė valstybinė naujienų agentūra IRNA.

Ji informavo, kad iraniečių žvalgyba įvykdė šią operaciją bendradarbiaudama su „sąjungininkais užsieniečiais“, tačiau jokios konkrečios valstybės nepaminėjo.