Tai ne tik didžiulis pasitikėjimas, bet ir labai didžiulė atsakomybė – ypač man ir mūsų komandai. Mes Ukrainos žmonių neapvilsime“, – uždarius rinkimų apygardas žurnalistams savo partijos būstinėje kalbėjo Ukrainos prezidentas Volodymyras Zelenskis, skelbia politico.eu.

Ukrainos parlamentą sudaro 450 mandatų, pusę jų po rinkimų išsidalija kandidatai iš partijų sąrašų. Kita pusė – savarankiški kandidatai, išrinkti vienmandatinėse rinkimų apygardose. 2014 metais Rusijai aneksavus Krymo teritoriją ir prasidėjus kariniams veiksmams Donecko ir Luhansko regionuose, 26 mandatai rinkimuose neužpildomi.

Paskelbus preliminarius Ukrainos parlamento rinkimų rezultatus, V. Zelenskis pareiškė visai sutiksiantis dėl valdančiosios koalicijos derėtis su Sviatoslavo Vakarčiuko reformoms pasiryžusia politine jėga. Jis atmetė idėją, jog prie koalicijos galėtų prisijungti buvusio šalies vadovo Petro Porošenkos partija.

Nauja valdančioji koalicija bus atsakinga už naują šalies ministrą pirmininką bei daugumą ministrų.

V. Zelenkis žurnalistams sako į ministro pirmininko postą norintis siūlyti „profesionalų ekonomistą“, gerbiamą tiek Ukrainoje, tiek Vakaruose, kuris iki tol dar niekada neužėmė bent panašaus posto.

Pati mintis į Ukrainos politikos pirmąsias eiles pastatyti dar vieną niekam nežinomą veidą greičiausiai sulauks teigiamos visuomenės reakcijos ir palaikymo.

Volodymyras Zelenskis

Už V. Zelenskio partiją balsavusi pensininkė mokytoja Valentina Nikolajevna sako rinkimuose balsavusi už pokyčius ir palaiko drastišką vyriausybės pasikeitimą.

„Mes jau bandėme senus patyrusius politikus... jie savo darbo nepadarė. Tiesa, kad Zelenskis jaunas ir neturi patirties, kad tokie ir jo partijos nariai. Bet jiem suteikia vilties“, – sako moteris.

Pasižadėjusi kovoti su korupcija, atgaivinti stringančią ekonomiką ir užbaigti konfliktą su Rusijos remiamais separatistais rytinėje šalies dalyje, V. Zelenskio partija „Liaudies tarnas“, pavadinta pagal buvusiam aktoriui šlovę atnešusį serialą, turėtų gauti 44 proc. visų balsų, remiantis balsavusiųjų apklausos rezultatais, paskelbtais iš karto pasibaigus balsavimui.

Apklausos rezultatai buvo paviešinti Centrinei rinkiminei komisijai pranešus, kad suskaičiuota 50 proc. balsavimo biuletenių. Galutiniai rezultatai, įskaitant vienmandačių rinkimų apygardų, bus paskelbti šią savaitę, tačiau dramatiškų pokyčių nesitikima.

Toliau pateikiami penki svarbiausi faktai apie rinkimus.

Didelis mandatas įgyvendinti esmines reformas

Kadangi vienmandačių apygardų rezultatai dar nėra galutinai aiškūs, kol kas sunku tiksliai pasakyti, kiek vietų „Liaudies tarno“ nariai turės naujajame parlamente. Maždaug pusė Aukščiausiosios Rados narių renkama pagal partijų sąrašus. Likusieji nariai – 199-iuose individualiuose vietos rinkimuose, apie kuriuos nepateikiama informacijos balsavusiųjų apklausoje.

Tiesa, akivaizdu, kad partija „Liaudies tarnas“ greičiausiai laimėjo daug mandatų įgyvendinti reformaciją bei kitus svarbius planus, kurie, anot V. Zelenskio, yra šie: „užbaigti karą, išvaduoti Rusijoje kalinamus ukrainiečius ir įveikti korupciją“.

Aivaras Abromavičius, buvęs Ukrainos ūkio ir prekybos ministras ir V. Zelenskio rėmėjas, „Liaudies tarno“ pergalę apibūdino žodžiais „geriau beveik nebūna“.

„Reformų pergalė – beveik trys ketvirtadaliai rinkėjų rėmė Vakarietiškas, reformų norinčias partijas“, – iš karto, kai tik pasirodė pirmieji rezultatai, investuotojams pranešė Londone dirbantis analitikas Timothy Ashas.

V. Zelenskio teigimu, vieni iš pirmųjų svarstytinų įstatymų projektų bus susiję su įstatymų leidėjų teisinės neliečiamybės panaikinimu ir prezidento apkaltos proceso apibrėžimu.

Ukraina skaičiuoja rinkimų į Aukščiausiąją Radą rezultatus

Derėjimasis tarp koalicijos partnerių

Nepaisant didžiulės pergalės, regis, V. Zelenskio partijai vis dėlto šiek tiek pritrūko iki daugumos, reikalingos visiškai kontroliuoti parlamentą.

„Jiems nepavyko įgyvendinti tikslo perimti visą valdžią, – sakė Balazsas Jarabikas, Karnegio tarptautinės taiko fondo apžvalgininkas. – Reikės ieškoti kompromisų. Bet tai išeis į naudą demokratijai Ukrainoje.“

„Parlamente turėsime dirbti su kitomis frakcijomis, nes mūsų uždavinys – įgyvendinti keletą drastiškų reformų. Kai kurias atvejais reikės pakeisti šalies konstituciją, o tai galima padaryti tik pritarus dviems trečdaliams parlamento narių“, – „Laisvosios Europos radijui / Laisvės radijui“ sakė Euromaidano aktyvistas Sviatoslavas Jurašas. 23 metų amžiaus jaunuolis, ko gero, yra jauniausias ukrainietis, gavęs parlamentaro postą.

Kalbėdamas savo partijos štabe po rezultatų paskelbimo, V. Zelenskis pakvietė partiją „Balsas“, kuriai vadovauja roko žvaigždė Sviatoslavas Vakarčukas, aptarti koalicijos formavimą.

Remiantis balsavusiųjų apklausos duomenimis, „Balsas“ surinko 6,3 proc. balsų.

Ekspertų teigimu, net esant valdančiajai koalicijai, V. Zelenskis turėtų gana lengvai gauti pritarimą dėl kandidatų į premjero ir ministrų postus.

Didžiausia įstatymų leidžiamosios valdžios narių kaita istorijoje

Daugiau nei 60 proc. vietų naujajame parlamente greičiausiai užims politikos naujokai, tokie kaip S. Jurašas.

Tiek V. Zelenskio, tiek S. Vakarčuko partijos sąraše buvo pilna naujų veidų, nes toks buvo abiejų partijų lyderių reikalavimas, siekiant užtikrinti, kad būtų išrinkti tik „politiškai švarūs“ žmonės.

Kijeve įsikūrusio Naujosios Europos centro darbuotoja Katerina Zarembo sakė, kad „Liaudies tarno“ pergalė ir neblogi „Balso“ rezultatai žymi „didžiausią įstatymų leidžiamosios valdžios narių kaitą“ šalies parlamento istorijoje.

Tai gali reikšti naujas idėjas ir įstatymų priėmimo būdus korupcija liūdnai pagarsėjusiame parlamente. Apklausų duomenys rodo, kad šia institucija pasitiki mažiausiai šalies gyventojų.

Senųjų partijų populiarumas išblėso, bet jos dar gyvuoja

Senosiomis valdančiosiomis partijomis nusivylę rinkėjai parodė savo nepasitenkinimą.

Buvusio prezidento Petro Porošenkos partija „Europietiškas solidarumas“ ir buvusios premjerės Julijos Tymošenko blokas „Tėvynė“ atitinkamai surinko 8,9 proc. ir 7,6 proc. rinkėjų balsų, rodo balsavusiųjų apklausos duomenys.

Rinkimų agitacija Ukrainoje

Nors kai kurie analitikai mano, kad J. Tymošenko partija galėtų tapti koalicijos partnere, jie teigia, jog P. Porošenkos ateitis – tik opozicija.

„Jis prailgino savo politinę karjerą gana neblogu rezultatu, palyginti su reitingais prieš mėnesį, tačiau iš P. Porošenkos nesitikiu nieko kito, tik pasipriešinimo“, – sakė B. Jarabikas.

Tuo tarpu K. Zarembo pareiškė, kad „keli vyresniosios kartos politikai parlamente nėra blogai. Patyrę įstatymų leidėjai geriau žino šio proceso subtilybes nei naujokai.“

Įspėjimai apie prorusiškų partijų iškilimą – perdėti

Nepaisant kai kurių politikų išsakytų nuogąstavimų dėl prorusiškų partijų sugrįžimo, tik partija „Opozicijos platforma – Už gyvybę“ rinkimuose pasirodė pakankamai neblogai, kad gautų vietų parlamente, surinkusi 11,5 proc. balsų.

Šis rezultatas yra vos geresnis už panašios prorusiškos partijos rezultatą 2014 m., tačiau prastesnis, nei buvo galima tikėtis vadovaujantis kai kurių priešrinkiminių apklausų duomenimis. Rusiją remiantis „Opozicijos blokas“ gavo numatytus 3,3 proc. balsų.
Už abi prorusiškas partijas daugiausia balsavo karo nualintos rytinės šalies dalies gyventojai.