Valstybinės Irano žiniasklaidos paskelbtame vaizdo įraše matyti virš tanklaivio „Stena Impero“ sklendžiančiame sraigtasparnyje su slidininkų kaukėmis sėdintys ginkluoti kariai. Tuomet keletas iš jų virve nusileidžia ant laivo denio, o tanklaivį apsupa motorlaiviai, rašo „Skynews“.

Jungtinės Karalystės gynybos sekretorės Penny Mordaunt teigimu, penktadienio popietę krovinio tuo metu negabenęs „Stena Impero“ buvo Omano vandenyse, kai jį sustabdė Irano revoliucinė gvardija.

Teheranas iš pradžių teigė, kad tanklaivis buvo sulaikytas, nes susidūrė su Irano žvejybiniu laivu.

Tačiau šiandien šalis tanklaivio užėmimą tiesiogiai susiejo su Didžiosios Britanijos vaidmeniu šį mėnesį įvykusiame Irano naftą gabenusio tanklaivio sulaikyme.

Buvo cituojamas Irano gvardijos tarybos atstovas spaudai, teigęs, kad „tarptautinėje teisėje gerai žinoma atsakomųjų veiksmų taisyklė“, o Teheranas „neteisėto ekonominio karo ir tanklaivių užėmimo“ akivaizdoje priėmė teisingą sprendimą.

Penktadienio incidento metu antrasis tanklaivis, su Liberijos vėliava plaukiojantis „Mesdar“, apie 17.30 val. nukrypo nuo kurso link Irano krantų, kai jame išsilaipino ginkluoti pareigūnai.

Glazge įsikūrusi kompanija, kuriai priklauso „Mesdar“, pranešė, kad ryšys su laivu buvo atkurtas, o įgula nenukentėjo. Kaip pranešama, tanklaiviui buvo leista tęsti savo kelionę.

Dauningo gatvė pranešė, kad premjerė Theresa May buvo savo apygardoje, tačiau yra informuojama apie įvykių raidą.

„Stena Bulk“, kompanija, kuriai priklauso užimtasis tanklaivis, savo pranešime teigia, kad laivo priežiūros kompanija „Northern Marine Management“ prarado ryšį su 23 žmonių įgula, kai penktadienio popietę prie tanklaivio prisiartino „nenustatyti maži laivai ir tanklaivis“.

Irano revoliucinės gvardijos paskelbtame vaizdo įraše matyti, kaip prie „Stena Impero“ priplaukia motorlaiviai, o ant laivo denio iš sraigtasparnio virve leidžiasi kariai su slidininkų kaukėmis ir kulkosvaidžiais.

„Stena Bulk“ prezidentas ir generalinis direktorius Erikas Hanellis teigė: „Laive yra 23 jūrininkai. Tarp šių įgulos narių – Indijos, Rusijos, Latvijos ir Filipinų piliečiai“.

„Pranešimų apie sužeidimus nėra. Mūsų įgulos saugumas ir gerovė išlieka svarbiausiu mūsų tikslu. Palaikome artimą ryšį tiek su Jungtinės Karalystės, tiek su Švedijos valdžios pareigūnais, kad išspręstume šią situaciją. Taip pat palaikome artimą ryšį su savo jūrininkų artimaisiais“, – tęsė E. Hanellis.

Parlamentaras ir Užsienio reikalų komiteto narys Bobas Seely‘is „Sky News“ sakė, kad su Iranu Hormūzo sąsiauryje susiklosčiusi situacija yra „didžiulė krizė, kuri tik gilės“.
„Iraniečiai siekia šią krizę paversti kaip įmanoma labiau tarptautine. Jų ekonomika kenčia, tad tam, jog rastų sprendimą, jie siekia kaip įmanoma labiau viską išplėsti. Vienintelis ilgalaikis sprendimas yra Irano branduolinis susitarimas, į kurį sugrįžtų Jungtinės Valstijos. Iki tol sulauksime virtinės krizių, kol galiausiai ištiks kažkas išties rimto“, – tęsė politikas.
Seras Richardas Daltonas, buvęs Didžiosios Britanijos ambasadorius Irane, „Sky News“ sakė: „Jungtinės Valstijos turi parengti rimtą derybų su Iranu politiką, o ne primygtinai reikalauti, kad Iranas sutiktų su vis ilgėjančiu reikalavimų sąrašu“.