Po pirmojo Rusijos prezidento Vladimiro Putino ir V. Zelenskio pokalbio telefonu praėjusią savaitę dabar Rusija ir Ukraina tęsia diskusiją dėl apsikeitimo kaliniais.

Režisierius O. Sencovas, žymiausias Ukrainos politinis kalinys, Rusijoje atlieka jam skirtą 20 metų kalėjimo kolonijoje bausmę, kurią gavo už neva planuotus teroristinius išpuolius Kryme, 2014 metais aneksuotame Rusijos. Pernai metais O. Sencovas surengė bado streiką ir be kieto maisto išgyveno 145 dienas.

V. Zelenskis penktadienį pareiškė, kad Kijevo atstovai yra pasiruošę į laisvę paleisti 52 metų Kirilą Višinskį, žurnalistą, dirbusį Rusijos „RIA Novosti“ naujienų agentūroje. Už tai Ukraina prašo grąžinti O. Sencovą.

K. Višinskis turi Ukrainos ir Rusijos pilietybę, jis buvo sulaikytas 2018 metais Kijeve ir dabar laukia teismo.

Rusijos žmogaus teisių atstovė, ombudsmenė Tatjana Moskalkova sukritikavo V. Zelenskio siūlymą ir teigė, kad K. Višinskis turi būti paleistas be jokių papildomų sąlygų. „Jis pats yra nusiteikęs kategoriškai prieš bet kokį apsikeitimą“, – spaudos konferencijoje teigė T. Moskalkova.

V. Zelenskis atsakė, kad V. Putinas prieš tai pasiūlė keistis visais šalyse kalinamais politiniais kaliniais. V. Putino atstovas Dmitrijus Peskovas ketvirtadienį patvirtino, kad susikeisti visais kaliniais būtų idealus variantas, bet abi pusės turi susitarti dėl sąlygų. D. Peskovas sakė, jog K. Višinskis, jo nuomone, būtų gera pradžia.