Kalbėdamiesi telefonu V. Putinas ir E. Macronas priėjo bendrą nuomonę, kad 2015 metais sudarytas vadinamasis Bendrasis išsamių veiksmų planas (JCPOA) yra „svarbus veiksnys saugumui Artimuosiuose Rytuose užtikrinti ir (branduolinių ginklų) neplatinimo režimui palaikyti“, nurodoma Kremliaus išplatintame pareiškime.

„Abi šalys pabrėžė, kad visoms šalims, suinteresuotoms išsaugoti JCPOA, patartina telkti pastangas“, – priduriama jame.

JAV prezidentas Donaldas Trumpas pernai pasitraukė iš savo pirmtako Baracko Obamos pasirašyto daugiašalio susitarimo, smarkiai pažabojusio Teherano branduolinę programą.

D. Trumpas taip pat grąžino Iranui skaudžias sankcijas, draudžiančias šiitiškai respublikai eksportuoti naftą, tokiu būdu siekdamas sumažinti Teherano įtaką Artimuosiuose Rytuose.

V. Putinas ir E. Macronas taip pat aptarė būdus išspręsti separatistinį konfliktą Ukrainoje, šaliai ruošiantis sekmadienį vyksiantiems parlamento rinkimams.

Lyderiai taip pat pareiškė esantys „pasiruošę intensyvinti bendradarbiavimą šia kryptimi“, pridūrė Kremlius.

Prancūzijos prezidentas taip pat priėmė kvietimą atvykti į Maskvą, kur kitų metų gegužę bus minimos Sovietų Sąjungos pergalės prieš nacius Antrajame pasauliniame kare 75-osios metinės.