Šis įsakas pakeitė balandžio pabaigoje pasirodžiusį Rusijos prezidento įsaką dėl užsienio piliečių ir tam tikrų kategorijų asmenų, turinčių teisę kreiptis dėl RF pilietybes supaprastinta tvarka, informuoja rferl.org.

Pastarasis įsakas buvo pasirodęs iš karto po to, kai Volodymyras Zelenskis laimėjo Ukrainos prezidento rinkimus balandžio 21 d.

Tada Ukraina ir Vakarai pareiškė, kad naujomis pasų išdavimo taisyklėmis, įvestomis separatistinių prorusiškų vadinamųjų Donecko ir Luhansko liaudies respublikų gyventojams, siekiama pakenkti Ukrainos suverenumui, norima išprovokuoti V. Zelenskį ir sumenkinti jo pergalę rinkimuose. Kijevas paskelbė naują supaprastintą Rusijos pilietybės išdavimo tvarkos procedūrą neteisėta.

Pagal dabartinį V. Putino įsaką, visiems 2014 m. (kai prasidėjo karas tarp Ukrainos kariuomenės ir separatistų Rytų Ukrainoje) buvusiems nuolatiniais kurio nors iš trijų regionų gyventojais bus taikoma supaprastinta Rusijos pilietybės suteikimo tvarka.

Atsakydamas į šį žingsnį V. Zelenskis pasirašė įsaką šalies URM supaprastinti Ukrainos pilietybės suteikimo tvarką visiems Ukrainos diasporos nariams, liepos 17 d. skelbiama oficialioje Ukrainos prezidento feisbuko paskyroje.

V. Zelenskis taip pat nori, kad supaprastinta pilietybės suteikimo procedūra būtų taikoma ir užsienio piliečiams, kurių teisės ar laisvės varžomos.

JTO duomenimis, dėl konflikto Rytų Ukrainoje per pastaruosius penkerius metus žuvo 13 000 žmonių, 1,5 mln. buvo priversti keisti gyvenamąją vietą.

V. Putinas jau buvo praplėtęs žmonių, kuriems pilietybė gali būti suteikiama skubos tvarka, sąrašą, į jį įtraukiant iki 2014 m. Rusijos aneksijos Krymo regione gyvenusius ukrainiečius, taip pat Irako, Jemeno, Sirijos ir Afganistano piliečius, gimusius Rusijoje sovietiniais metais.