Rusų valstybinio karinės ir civilinės pramonės konglomerato „Rostech“ vadovas Sergejus Čemezovas pareiškė, kad Maskva norėtų parduoti Turkijai savo naikintuvų Su-35, jei Ankara „išreikštų susidomėjimą“.

Suduodama rimtą smūgį ilgamečių sąjungininkių santykiams, JAV prezidento Donaldo Trumpo administracija trečiadienį patvirtino, kad Turkijai nebebus leidžiama dalyvauti radarais sunkiai susekamų NATO naikintuvų F-35 programoje, Ankarai įsigijus rusiškų oro erdvės gynybos raketų sistemų S-400.

Jungtinėse Valstijose gaminami „F-35 Joint Strike Fighter“ „negali būti suderinami su Rusijos žvalgybos duomenų rinkimo platforma, kuri bus naudojama siekiant sužinoti apie jų pažangius pajėgumus“, sakė Baltųjų rūmų atstovė Stephanie Grisham.

JAV būgštauja, jog jei NATO narė Turkija integruos S-400 į savo gynybos sistemą, esama rizikos, kad slapti duomenys apie radarų neaptinkamus naujos kartos naikintuvus F-35 gali patekti į Rusijos rankas.

Praėjusią savaitę pirmieji rusiškų oro erdvės gynybos sistemų komponentai buvo atgabenti į Turkiją. Ankara nusprendė tęsti šį įsigijimą, atmetusi JAV ir kitų NATO sąjungininkių perspėjimus, kad tai gali paveikti jų ryšius.