Pusiau oficiali naujienų agentūra „Fars News Agency“ teigė, kad Islamo revoliucijos gvardijos pajėgos sekmadienį iš pasalų užpuolė tanklaivį, kuriuo plaukė 12 įgulos narių.

Taip pat „Fars News Agency“ pranešė, kad Islamo revoliucijos gvardija paneigė informaciją apie sulaikytą tanklaivį.

Neaišku, ar sekmadienį sulaikytas tanklaivis yra tas pats laivas, kuriam Iranas šią savaitę neva suteikė pagalbą.

Šimtai karių į Saudo Arabiją

Donaldo Trumpo administracija stiprina savo prieštaringai vertinamus karinius santykius su Saudo Arabija, ruošdamasi į ją išsiųsti šimtus karių, augant įtampai dėl Irano, informuoja CNN.

Dviejų JAV gynybos departamento pareigūnų teigimu, 500 karių turėtų išvykti į Princo sultono aviacijos bazę, esančią dykumoje į rytus nuo Saudo Arabijos sostinės Rijado. Bazėje jau yra šiek tiek karių ir pagalbinio personalo. Ruošiamasi dislokuoti gynybinių raketų „Patriot“ bateriją, taip pat pagerinti kilimo ir tūpimo taką bei aerodromą, sakė pareigūnai.

JAV jau kurį laiką planavo išsiųsti karių į šią bazę, nes atlikti saugumo vertinimai parodė, jog Iranui būtų sunku nutaikyti raketas į nuošalią vietovę.

Šis sprendimas priimtas, kai JAV ir Saudo Arabijos santykiai išlieka labai delikatūs, o dvipartinis Kongresas pyksta dėl to, kaip administracija sureagavo į Jamalo Khashoggi žmogžudystę.
Tačiau D. Trumpo administracija pareiškė, kad yra įsipareigojusi stengtis apsaugoti Saudo Arabiją nuo Irano agresijos.

Praėjusį mėnesį administracija paskelbė, jog išsiųs 1 000 papildomų karių į Vidurinius Rytus, sustiprėjus įtampai dėl Irano, tačiau tiksliai nenurodė, į kurias šalis kariai vyks. 500 į Saudo Arabiją siunčiamų karių yra šio dislokavimo dalis.

Kongresas nebuvo oficialiai informuotas apie šiuos veiksmus, tačiau vienas pareigūnas CNN sakė, kad jiems buvo pranešta neoficialiai, o oficialūs duomenys turėtų pasirodyti kitą savaitę.

Kongresui skirtame pranešime bus pateikta išsamesnės informacijos apie JAV kariuomenės dislokavimo planus, kurie jau buvo paskelbti viešai.

CNN gavo įmonės „Planet Labs“ nuotraukų, padarytų naudojant komercinius didelės skiriamosios gebos palydovus. Anot Jeffrey Lewiso, Rytų Azijos ginklų neplatinimo projekto direktoriaus, dirbančio Monterėjaus Middlebury tarptautinių tyrimų institute, nuotraukose matyti pradinis JAV karių ir pagalbinio personalo dislokavimas aviacijos bazėje birželio viduryje.

J. Lewisas sakė, kad kitose nuotraukose, padarytose birželio pabaigoje ir liepos pradžioje, užfiksuoti paruošiamieji darbai prieš atvykstant papildomiems JAV kariams.

„Birželio 27 d. prie kilimo ir tūpimo tako pastebėta nedidelė stovykla ir statybos įranga, vadinasi, gerinimo darbai jau pradėti. Į rytus nuo kilimo ir tūpimo tako esanti stovykla būdinga karinių oro pajėgų inžinierių eskadronams, dislokuotiems užsienyje“, – CNN sakė jis.

Pareigūnų teigimu, JAV tikisi iš bazės siųsti slapiuosius lėktuvus, penktos kartos naikintuvus F-22 ir kitus kovinius lėktuvus.

Kol kas Pentagonas atsisako pakomentuoti informaciją apie karių dislokavimą dėl nusistovėjusio delikataus Saudo Arabijos požiūrio į JAV karių buvimą karalystėje. Ši šalis taip pat dar nepaskelbė apie JAV karių atvykimą.