„Deja, dėl Turkijos sprendimo įsigyti oro erdvės gynybos sistemų S-400 jos tolesnis dalyvavimas F-35 [programoje] nebeįmanomas“, – sakoma Baltųjų rūmų atstovės Stephanie Grisham pranešime.

Jungtinėse Valstijose gaminami „F-35 Joint Strike Fighter“ „negali būti suderinami su Rusijos žvalgybos duomenų rinkimo platforma, kuri bus naudojama siekiant sužinoti apie jų pažangius pajėgumus“, pridūrė atstovė.

S. Grisham pažymėjo, kad Vašingtonas ne kartą siūlė Turkijai įsigyti amerikietiškų raketų sistemų „Patriot“, bet Ankara nesutiko ir įsigijo rusiškų sistemų, pažeisdama NATO įsipareigojimą vengti naudoti Rusijos gaminamas sistemas.

„Tai neigiamai paveiks Turkijos sąveiką su Aljansu“, – rašo ji.

Baltųjų rūmų atstovė pridūrė, kad Jungtinės Valstijos „vis dar labai vertina“ savo strateginius ryšius su Ankara ir „toliau plačiai bendradarbiaus su Turkija, atsižvelgdama į trikdžius dėl sistemų S-400 buvimo Turkijoje“.

Šis pranešimas buvo paskelbtas praėjus penkioms dienoms nuo pirmųjų rusiškų oro erdvės gynybos sistemų komponento atgabenimo į Turkiją. Ankara nusprendė tęsti šį įsigijimą, atmetusi JAV ir kitų NATO sąjungininkių perspėjimus, kad tai gali paveikti jų ryšius.

Dėl JAV sprendimo kai F-35 programoje nebegalės dalyvauti Turkijos gamintojai, tiekę kai kurias F-35 naudojamas detales ir komponentus. Taip pat bus įšaldyti Turkijos planai įsigyti apie 100 šių modernių orlaivių.

Antradienį JAV prezidentas Donaldas Trumpas atsisakė kritikuoti Turkiją dėl S-400 įsigijimo ir klaidingai pareiškė, kad Ankara buvo priversta tai padaryti, nes esą jo pirmtakas Barackas Obama buvo uždraudęs parduoti turkams „Patriot“ sistemų.

„Mano santykiai su prezidentu Erdoganu buvo geri“, – žurnalistams sakė D. Trumpas.

„Padėtis, kurioje jie atsidūrę – labai kebli, ir mes buvome atvesti į labai keblią padėtį... Atsižvelgiant į visa tai, dirbame toliau. Pamatysime, kad išeis“, – pridūrė jis.