J. Guzmanas buvo kaltinamas per ketvirtį amžiaus į Jungtines Valstijas neteisėtai įvežęs 155 tonas kokaino ir kitų narkotikų.

Vasarį prisiekusieji pripažino 62-ejų J. Guzmano kaltę dėl visų 10 jam iškeltų kaltinimų, įskaitant pinigų plovimą ir neteisėtą ginklų laikymą.

Prokurorai ne vienus metus rengė bylą J. Guzmanui, kuris Jungtinėms Valstijoms buvo išduotas 2017 metais, po dviejų pabėgimų iš kalėjimo Meksikoje. Pirmą kartą jis pabėgo pasislėpęs skalbinių vežimėlyje, o antrą – tuneliu, iškastu iki dušo kabinos jo kalėjimo kameroje.

Federaliniai prokurorai per tris mėnesius apklausė daugiau kaip 50 liudininkų, kurie papasakojo, kaip J. Guzmano vadovautas Sinaloa kartelis uždirbo milijardus dolerių už gabenamą kokainą, heroiną, metamfetaminą ir marihuaną.

Niujorko teisme vykęs ilgai lauktas posėdis vainikavo dramatišką teisinę kovą, o J. Guzmanas jo metu veikiausiai viešai ištarė savo paskutinius žodžius, po kurių jis bus nugabentas į sugriežtinto režimo federalinį kalėjimą Kolorade visam likusiam gyvenimui.

„Kadangi Jungtinių Valstijų vyriausybė siunčia mane į kalėjimą, iš kur jie niekada nebegirdės mano vardo, norėčiau pasinaudoti šia proga ir pasakyti jai: čia nebuvo jokio teisingumo“, – pareiškė buvęs narkotikų baronas, dėvėjęs pilką kostiumą, alyvų spalvos marškinius, violetinį kaklaraištį ir užsiauginęs ūsus.

JAV federalinis teisėjas Brianas Coganas (Brajanas Koganas) pridėjo jam simbolinę 30 metų laisvės atėmimo bausmę ir liepė J. Guzmanui sumokėti konfiskuotiną 12,6 mlrd. JAV dolerių sumą, nustatytą įvertinus jo kartelio pajamas iš narkotikų pardavimo Jungtinėse Valstijose.

Iki šiol JAV valdžios institucijoms nepavyko atgauti nė cento.

Per Brukline vykusį teismo posėdį J. Guzmanas tvirtino, kad jo šalininkų maldos suteikė jam „jėgų ištverti šias didžiules kančias“, kurias jis pavadino „vienomis nežmoniškiausių, kokias kada nors buvau patyręs“, ir „nepagarba mano, kaip žmogaus, orumui“.

Įeidamas ir prieš išeidamas iš salės jis palietė sau krūtinę ir pasiuntė oro bučinį žmonai Emmai Coronel (Emai Koronel), dėvėjusiai juodai baltą kostiumą ir galbūt paskutinį kartą mačiusiai savo sutuoktinį.

Skųsdamasis, kad negalėjo apkabinti savo dukrų dvynių, nedalyvavusių posėdyje, J. Guzmanas pareiškė, kad „Jungtinės Valstijos yra ne ką geresnės už bet kurią kitą korumpuotą šalį, kurios niekas negerbia“.